Велике мачке су је дивљачки напале након што је оставила отворену капију у ограђеном простору.

Радницу зоолошког врта, познатију као шаптачица лавова, звери су усмртиле услед грешке која је окарактерисана као људска. Предатори су је угризли за врат и прегризли каротидну артерију након што је заборавила да затвори сигурносну капију.

Перевалова је описана као "дупа парка" након што је тамо радила пуних 18 година, да би у међувремену стигла и до директорске позиције. Она је била позната као велики стручњак за дивље мачке, али није имала превише контакта са лавовима који су је усмртили пошто су те дивље мачке пребачене из другог парка, преноси британски Mirror

- Особље које је пронашло тело, нажалост, није могло да пружи никакву помоћ. Нажалост, никог није било да помогне. Када је особље пронашло тело, запослена већ није имала пулс. Био сам ужаснут чињеницом да су лавови, упркос томе што су били добро ухрањени, здрави и снажни, не само да су убиили несрећну жену, него су почели и да јој грицкају ноге - рекао је Олег Зубков, оснивач овог парка за дивље мачке и додао:

- Ово је ужас, јер ако лавови окусе људско месо, постају канибали. Они су предатори, не можемо их кривити, јер је таква природа виших предатора. И нема смисла бавити се њима. Безбедност правила и норме понашања су исписана крвљу, нажалост, у свим зоолошким вртовима.

Леокадија је била задужена за лавове више од једне деценије, али они који су је убили дошли су из ратом разореног Мариупоља и нису одрасли у парку као други грабљивици. Према његовим речима, лавице су започеле напад.

- Она је била најискуснији радник који је знао све биографије наших лавова, тигрова и других животиња - рекао је Зубков. Несрећна жена је била позната као „људска мајка свим бебама животињама“ у парку који контроверзно омогућава посетиоцима да комуницирају са грабљивцима, па чак и да их мазе.

Она је такође била задужена и за обуку о безбедности за остало особље. Како се наводи, иако је била искусна, начинила је кардиналну грешку док је чистила кавезе у којима се држе лавови. Зубков је то описао као "велику трагедију".

- Видели смо да капија за трансфер од спољашњег до унутрашњег ограђеног простора, која се чистила, није била затворена. Како се то догодило и зашто Леокадија није затворила ову капију...? Мислим да је људски фактор заборава одиграо своју улогу - закључио је Зубков и додао:

- Леокадија је била највреднији радник, дивна особа, душа нашег парка. Нажалост, када сам стигао на лице места, нисам могао ништа да учиним да помогнем. Лавови су највећи предатори и не опраштају грешке. И направљена је грешка. Понављам да се Леокадија брине о овим лавовима више од 10 година. Заувек ћемо је се сећати, а сећање ће заувек остати у нашим срцима и историји нашег парка.

О овој трагедији огласио се и супруг покојне Леокадија који је за РЕН ТВ рекао да је у питању људска грешка и да његова жена није затворила капију. 

Иначе, ово није први инцидент у овом парку. Године 2021., тигар је откинуо палац једногодишњем дечаку након што је мајка држала сина близу ограђеног простора. А нешто раније, оснивач парка је спасао туристкињу Олгу Соломину (46) када ју је лав угризао и покушао да је одвуче за руку. Зубков ју је спасао и успео да отера лава.

Ипак, парк је и даље популаран међу славним личностима. На једној слици је бивша олимпијска клизачица Татјана Навка (49), супруга портпарола Владимира Путина Дмитрија Пескова, са лавом.

БОНУС ВИДЕО: