Velike mačke su je divljački napale nakon što je ostavila otvorenu kapiju u ograđenom prostoru.

Radnicu zoološkog vrta, poznatiju kao šaptačica lavova, zveri su usmrtile usled greške koja je okarakterisana kao ljudska. Predatori su je ugrizli za vrat i pregrizli karotidnu arteriju nakon što je zaboravila da zatvori sigurnosnu kapiju.

Perevalova je opisana kao "dupa parka" nakon što je tamo radila punih 18 godina, da bi u međuvremenu stigla i do direktorske pozicije. Ona je bila poznata kao veliki stručnjak za divlje mačke, ali nije imala previše kontakta sa lavovima koji su je usmrtili pošto su te divlje mačke prebačene iz drugog parka, prenosi britanski Mirror

- Osoblje koje je pronašlo telo, nažalost, nije moglo da pruži nikakvu pomoć. Nažalost, nikog nije bilo da pomogne. Kada je osoblje pronašlo telo, zaposlena već nije imala puls. Bio sam užasnut činjenicom da su lavovi, uprkos tome što su bili dobro uhranjeni, zdravi i snažni, ne samo da su ubiili nesrećnu ženu, nego su počeli i da joj grickaju noge - rekao je Oleg Zubkov, osnivač ovog parka za divlje mačke i dodao:

- Ovo je užas, jer ako lavovi okuse ljudsko meso, postaju kanibali. Oni su predatori, ne možemo ih kriviti, jer je takva priroda viših predatora. I nema smisla baviti se njima. Bezbednost pravila i norme ponašanja su ispisana krvlju, nažalost, u svim zoološkim vrtovima.

Leokadija je bila zadužena za lavove više od jedne decenije, ali oni koji su je ubili došli su iz ratom razorenog Mariupolja i nisu odrasli u parku kao drugi grabljivici. Prema njegovim rečima, lavice su započele napad.

- Ona je bila najiskusniji radnik koji je znao sve biografije naših lavova, tigrova i drugih životinja - rekao je Zubkov. Nesrećna žena je bila poznata kao „ljudska majka svim bebama životinjama“ u parku koji kontroverzno omogućava posetiocima da komuniciraju sa grabljivcima, pa čak i da ih maze.

Ona je takođe bila zadužena i za obuku o bezbednosti za ostalo osoblje. Kako se navodi, iako je bila iskusna, načinila je kardinalnu grešku dok je čistila kaveze u kojima se drže lavovi. Zubkov je to opisao kao "veliku tragediju".

- Videli smo da kapija za transfer od spoljašnjeg do unutrašnjeg ograđenog prostora, koja se čistila, nije bila zatvorena. Kako se to dogodilo i zašto Leokadija nije zatvorila ovu kapiju...? Mislim da je ljudski faktor zaborava odigrao svoju ulogu - zaključio je Zubkov i dodao:

- Leokadija je bila najvredniji radnik, divna osoba, duša našeg parka. Nažalost, kada sam stigao na lice mesta, nisam mogao ništa da učinim da pomognem. Lavovi su najveći predatori i ne opraštaju greške. I napravljena je greška. Ponavljam da se Leokadija brine o ovim lavovima više od 10 godina. Zauvek ćemo je se sećati, a sećanje će zauvek ostati u našim srcima i istoriji našeg parka.

O ovoj tragediji oglasio se i suprug pokojne Leokadija koji je za REN TV rekao da je u pitanju ljudska greška i da njegova žena nije zatvorila kapiju. 

Inače, ovo nije prvi incident u ovom parku. Godine 2021., tigar je otkinuo palac jednogodišnjem dečaku nakon što je majka držala sina blizu ograđenog prostora. A nešto ranije, osnivač parka je spasao turistkinju Olgu Solominu (46) kada ju je lav ugrizao i pokušao da je odvuče za ruku. Zubkov ju je spasao i uspeo da otera lava.

Ipak, park je i dalje popularan među slavnim ličnostima. Na jednoj slici je bivša olimpijska klizačica Tatjana Navka (49), supruga portparola Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sa lavom.

BONUS VIDEO: