Само неколико недеља после освајања теће узастопне НБА титуле са Чикаго Булсима 1993. године, најбољи кошаркаш свих времена Мајкл Џордан је доживео породичну трагедију која му је у потпуности променила живот.

Његов отац Џејмс убијен је током пљачке. За убиство су одговарали извесни Данијел Грин и Лари Демери, који су тада били тинејџери и пријатељи из школе. Обојица су осуђена на доживотну казну затвора.

Три деценије касније случај би могао да добије шокантан преокрет.

Фото: Профимедиа

 

 

Грегори Викс, судија који је водио случај, затражио је ослобађање Данијела Грина, јер сматра да је неправедно окривљен за убиство.

Он је истако да форензички аналитичар није открио кључне доказе - није желео да открије да ли су тестови крви у аутомобилу наводно били негативни и неубедљиви.

Фото: Профимедиа

 

 

Његов случај нашао се међу 200 случајева за које су надлежни органи у Северној Карлолини утврдили да су техничари направили озбиљне пропусте, попут прескакања и лоше анализе тестова.

И сам Грин упорно је тврдио да је невин.

- Немам ништа са смрћу тог човека и тачка. Нисам повезан са убиством. Дошао сам кад је већ био мртав. Ево како ја гледам на то.... Одузео сам његовој породици право да га достојно сахрани због онога што сам урадио - рекао је Грин у интервјуу за АП који је дао једном приликом у затвору у Северној Каролини.

Убиство Џордановог оца догодило се 22. јула 1993. године. Џејмс се враћао кући у Шарлот, зауставио се поред аутопута како би се одморио. Убијен је док је спавао, тако што је упуцан у груди. Осуђеници су му украли сат који је Мајкл добио за титулу првака и прстен са "All star" утакмице из 1986. године.

Фото: Профимедиа

 

 

Његово тело бацили су у оближњу мочвару, а аутомобил су оставили стотинак километара даље.

Грин је константно тврдио да је "само" помогао пријатељу да се реши леша и  да није био присутан када се убиство догодило.

Тело несрећног човека пронађено је 11 дана касније. Осумњичени су одмах ухапшени и брзо осуђени на доживотну робију. Да је Грин осуђен само за злочин који признаје, добио би максимално 10 година.

Фото: Профимедиа

 

 

Пре неколико година Грин је у разговору за "Chicago tribune" испричао своју верзију догађаја. Он је тада истакао да су Демери и он те вечери били у друштву и да је Демери отишао око 1 и 30, а да је он остао са пријатељима. Кад се вратио, Демери је био ван себе, преклињао га је за помоћ. Грин је морао да бира... Да ли ће окренути леђа пријатељу који му је био као рођени брат или ће му помоћи да прикрије убиство. Желео је да докаже своју мушкост и све је схватио као авантуру. Деценијама се горко каје због тога.

Адвокатица Кристин Мма, која ради за непрофитну организацију Центра за стварну невиност Северне Каролине, открила је да истрага није била детаљна, да нису узети у обзир балистички докази који бацају сумњу на Гринову умешаност у убиству. Такође, на суђењу нису били сведоци који би потврдили присуство Грина на забави у време убиства. Рекла је да је цео случај базиран на сведочењу Демерија, који је мењао причу како би избегао смртну казну.

Трагичан губитак оца потпуно је сломио Мајкла Џордана. Шокирао је јавност када је саопштио да се повлачи из кошарке. Направио је двогодишњу паузу, почео је да се бави бејзболом, који је био омиљени спорт његовог оца.

На срећу, решио је да се врати и донео је Булсима још три шампионска прстена.

Чудесном игром судбине, баш на "Дан очева" 1996. године Мајкл је освојио прву шампионску титулу од смрти оца и емоције су га потпуно савладале у том моменту.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: