Плаже у Сиднеју у Аустралији у суботу су поново отворене за купаче пошто су власти са обале уклониле хиљаде црних лоптица, за које је тестирањем утврђено да настају од хемикалија сличних онима у козметичким производима и производима за чишћење.

Море је од уторка широм Сиднеја избацило око 2.000 мистериозних црних лоптица, од којих су неке величине лоптице за голф, због чега је затворено осам плажа, укључујући култну плажу Бонди.

Фото: Профимедиа

 

 

Због страха да су лоптице врло отровне покренута је велика операција чишћења плажа.

 

 

"На основу савета Управе за заштиту животне средине, сада можемо потврдити да су куглице састављене од масних киселина, хемикалија које су у складу с онима које се налазе у производима за чишћење и козметичким производима, и мало ложивог уља“, изјавио је извршни директор поморства Новог Јужног велса Марк Хачингс.

Он је додао да лоптице, које су се у петак појављивале у мањем броју, нису штетне за здравље када се оставе на песку, али се не смеју дирати.

Фото: Профимедиа

 

 

Управа за заштиту животне средине Новог Јужног Велса је навела да се лабораторијско тестирање наставља како би се утврдило одакле су лоптице дошле. Плаже у Сиднеју, познате по златном песку и чистом мору, привлаче туристе из целога света.

БОНУС ВИДЕО: