Директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за игру, Аја Јунг је балерина која се посветила ширењу културе плеса.

Дипломирала је у класи педагога Марије Јанковић у Балетској школи „Лујо Давичо" и остварила пуну двогодишњу стипендију школе Џофри балета (Јоффреy Баллет Сцхоол) у Њујорку, САД. Радила је на програмима Балетског института Њуберт балет (Неуберт Баллет Институте) при Карнеги Холу и Бродвејског плесног центра (Броадwаy Данце Центер). Вративши се у Београд, Аја започиње самосталну плесну каријеру кроз четири целовечерње продукције: Офелија у огледалу, Ја, Медуза, Зелле и Прича о Џозефини Бејкер.

 

Фото: Н. Скендерија

 

 

2003. године, Аја оснива Београдски фестивал игре чиме Београд поставља на важно место за љубитеље сценског покрета.

Она је на функцији директора Балета заменила Тонија Ранђеловића, који је у Српском народном позоришту ангажован од 1987, Вршилац дужности директора УЈ Балет је био од марта 2017, а од 1. фебруара је постављен за директора Балета.

Такође, глумац, сценариста и музичар Никола Пејаковић Коља постављен је за новог директора Драме Српског народног позоришта.

Фото: Антонио Ахел/АТА имагес

 

 

Коља је успешан и као музичар, и као глумац, и као сценариста а и као редитељ. Последњих година је познат као сценариста и комплетан аутор серија „Месо“, „Кости“ и "Кожа", као и „Адвокадо“. Такође од прошле године остао је без бенда "Гробовласници".

Пејаковић је на месту директора Драме заменио глумицу Соњу Дамјановић.

Подсећамо да је недавно на место в.д. управника СНП-а постављена Љубинка Гвозденовић која је на тој функцији заменила Зорана Ђерића, који је на месту в.д. управника СНП-а провео годину и по дана.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: