Direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za igru, Aja Jung je balerina koja se posvetila širenju kulture plesa.

Diplomirala je u klasi pedagoga Marije Janković u Baletskoj školi „Lujo Davičo" i ostvarila punu dvogodišnju stipendiju škole DŽofri baleta (Joffrey Ballet School) u NJujorku, SAD. Radila je na programima Baletskog instituta NJubert balet (Neubert Ballet Institute) pri Karnegi Holu i Brodvejskog plesnog centra (Broadway Dance Center). Vrativši se u Beograd, Aja započinje samostalnu plesnu karijeru kroz četiri celovečernje produkcije: Ofelija u ogledalu, Ja, Meduza, Zelle i Priča o DŽozefini Bejker.

 

Foto: N. Skenderija

 

 

2003. godine, Aja osniva Beogradski festival igre čime Beograd postavlja na važno mesto za ljubitelje scenskog pokreta.

Ona je na funkciji direktora Baleta zamenila Tonija Ranđelovića, koji je u Srpskom narodnom pozorištu angažovan od 1987, Vršilac dužnosti direktora UJ Balet je bio od marta 2017, a od 1. februara je postavljen za direktora Baleta.

Takođe, glumac, scenarista i muzičar Nikola Pejaković Kolja postavljen je za novog direktora Drame Srpskog narodnog pozorišta.

Foto: Antonio Ahel/ATA images

 

 

Kolja je uspešan i kao muzičar, i kao glumac, i kao scenarista a i kao reditelj. Poslednjih godina je poznat kao scenarista i kompletan autor serija „Meso“, „Kosti“ i "Koža", kao i „Advokado“. Takođe od prošle godine ostao je bez benda "Grobovlasnici".

Pejaković je na mestu direktora Drame zamenio glumicu Sonju Damjanović.

Podsećamo da je nedavno na mesto v.d. upravnika SNP-a postavljena LJubinka Gvozdenović koja je na toj funkciji zamenila Zorana Đerića, koji je na mestu v.d. upravnika SNP-a proveo godinu i po dana.

(Blic)

BONUS VIDEO: