Pero Zubac srpski je i jugoslovenski književnik, prevodilac, scenarista i novinar. Autor je više od pedeset knjiga poezije i dvadeset antologija jugoslovenskog i svetskog pesništva. Član je Udruženja novinara Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja književnika Srbije, u kojem je jedno vreme bio i potpredsednik.

 Tokom bogate i duge pesničke karijere, dobili ste veliki broj nagrada. Šta trenutne nagrade za Vas predstavljaju?

- Pokušaću da na pitanje šta mi nove nagrade znače ne ogovorim rutinski da mi znače mnogo. U septembru mesecu dobio tri književne nagrade: "Povelju drinskih književnih susreta u Zvorniku" za sveukupno delo, nagradu "Ramonda serbika"  koju mi je 17.9. u Sićevu uručio gradonačelnik Niša Dragoslav Pavlović, a već 19. septembra uručena mi je u Prijedoru nagrada "Skender Kulenović –književni vijenac Kozare".  Sve tri za životno delo. Sve tri nagrade su me obradovale a posebno dani koje sam u tim gradovima proveo a koji su me odvojili od samotnjačkog i monaškog života u Novom Sadu.

Foto: D. Dozet

 

Pred kakvim izazovima je današnji mladi pesnik?

- Ne znam pred kakvim je izazovima mladi pesnik danas, verovatno pred istovetnim kao mladi pesnik u bilo kome vremenu.

Kako su izgledali Vaši mladalački dani? 

- Sećati se mladalačkih dana, kako rekoste, i lepo je i tužno je. Zavisi od dnevnog raspoloženja.A sećanja su bitno obeležje moje poezije. Pa i "Mostarske kiše" su sećanje. 

Kada dolazi inspiracija? 

- Ja pišem u naletima, krene pa ide i do cele nove knjige, pa stane i ne pišem mesecima, a nekada i po godinu i više dana.

Da li biste neki stih "Mostarskih kiša" napisali drugačije?

- Da li bih izmenio po neki stih u Mostarskim kišama pitate? Da sam hteo, izmenio bih. O, imalo bi tu šta da se izmeni, ali tu tajnu ne želim da otkrijem.

Foto: D. Dozet

 

Sa kim ste najčešće sarađivali, da li Vam nedostaje Dobrica Erić?

- Da li mi nedostaje Dobrica Erić, dragi moj prijatelj, pitate. I te kako. I on, i Antić, i Duško Trifunović, i Slobodan Rakitić i Dragomir Brajković i Rajko Nogo i Milan Nenadić i Batko Mićunović i mogao bih da nastavim da taj tužni red prijatelja na drugoj obali nažalost dopisujem. Ali, evo jedan detalj: novu knjigu pesama, posle godinu i nešto dana pauze, ispisujem rukom u svesku đačku u kojoj su korice portret Dobrice Erića.

Šta biste rekli mlađem sebi sada, pesniku početniku? 

 - Umesto poruke mladim pesnicima, preporučujem da obavezno pročitaju "Pismo Rilkeovo mladom pesniku"

BONUS VIDEO: