Милан Гашевић Гаша, полицајац. Описују га као човека од два метра, са леђима као ливада који је уједно био и најбољи каратиста у тадашњој Савезној полицији.

ФОТО: Принтскрин Јутјуб РТС Мира Адања Полак Ексклузивно - Званични канал

 

Широј јавности није познат али се за његово име везују две итекако познате личности - Љуба Земунац и Јованка Броз.

Колики углед је уживао Гашевић у својим редовима говори и то што је био изабран да буде један од малобројних полицајаца који су чували некадашњу прву даму СФРЈ Јованку Броз. Тадашњи начелник обезбеђења Јосипа Броза Тита позвао је Гашевића и још двојицу његових колега и рекао им да су одабрани за специјални задатак и чувају Јованку.

Фото: Профимеида

 

После једне акције немачке полиције Љуба је ухапшен али пошто није било чврстих доказа Немци су решили да га депортују у Београд. По њега је из Југославије дошао само један полицајац. И то сам.  Био је то Милан Гашевић.

“Ја на годишњем одмору у селу на Романији помажем нешто родитељима. Кад одједном стижу полицијска кола. Кажу ми да морам хитно да се јавим шефовима. Тад ми они саопште да треба да идем по Љубу Земунца у Франкфурт “, испричао је Гашевић.

Љуба воде ка авиону уз најстроже мере обезбеђења - 10 паса, 30 специјалаца, а њему ланци на ногама и рукама.

Немци су били шокирани што је он сам дошао сам по Љубу.

“Упозорили су ме да је опасан и јак човек. Рекао сам им да не морају да брину, и да ми није први пут. А онај што је пришао да откључа Љуби лисице руке му дрхтале, није могао да потрефи кључем. Узео сам кључ и рекао - Љубо, савезна удба води за Београд. Одговорио ми је само - Идемо”, присетио се Гашевић и додао:

"Седели смо и причали. Рекао ми је – Ајде да киднапујемо авион и да одемо на Хаваје. Љубо, рекох му, доћи ће и по мене и по тебе. Када сам га одвео у станицу питао ме је да ли може да се јави мајци. Дозволио сам му.

- Росо, ево ме у Земуну али не могу да те видим.

Распричао се, рекао сам му да прича слободно јер имамо времена, чекамо да се заврше одређене формалности. Онда се појавио један полицајац, мало крупнији, који га је цимнуо нешто. Љуба га ударио главом, овај се претурио."