Свако од нас се труди да живи исправно, поштујући друге и чинити добро. Међутим, некада се деси да скренемо са правог пута и учинимо неко погрешно дело. Важно је да схватимо грешку и искрено се покајемо. 

У православљу, покајање није пуко одрађивање временског рока, већ унутрашњи преокрет срца, дубоко смирење и воља да се вратимо Богу. Многи трагају за одговором на ово питање, верујући да постоји одређени период или формула која води очишћењу душе.

Фото: Схуттерстоцк

 

 

 

Старац Гаврило, један од највећих духовника које је Србија имала, мудро је одговорио на ову дилему, ослањајући се на светоотачку мудрост и наводећи пример из живота Светог Сисоја:

 

- Питали су Светог Сисоја колико је потребно да се један грешник каје, па су питали да ли је довољно годину дана, на шта је светац одговорио да је то много. Потом су питали да ли је довољно шест месеци, на шта је Свети Сисоје такође одговорио да је то много. Затим су га питали да ли је довољно четрдесет дана, а светац је поновио да је и то много, па је рекао: "Када се душа исповеди, кроз три дана и три ноћи сви грехови се скидају покајницима, а непокајницима је и сто лета мало." - рекао је отац Гаврило.

У православљу, истинско покајање значи промену живота и враћање ка извору љубави, Христу. Ово је молитва за опрост грехова:

Фото: Профимедиа

 

 

"У руку Твојег превеликог милосрђа, о Боже мој, предајем душу и тело моје, осећања и речи, савете и мисли моје, дела моја и сва кретања моје душе и живота мојега, дан и час издисања мог, престављење моје, упокојење душе и тела мога. Ти, о Свемилостиви Боже, чију Благост и Незлобивост не могу да превазиђу ни сви греси света, прими мене, од свих људи најгрешнијег, у руку заштите Твоје и избави ме од сваког зла, очисти многобројна безакоња моја, подај исправљење злом и окајаном мојему живљењу и избављај ме од будућих тешких грехова, како ничим не бих повредио Твоје човекољубље. Њиме покривај моју немоћ од бесова, страсти и злих људи. Непријатељима видљивим и невидљивим запрети, руководећи ме путем спасења доведи ме Теби, пристаништу мојем и завршетку жеља мојих. Дај ми кончину хришћанску, мирну, сачувај ме од духова злобе, и на Страшном Твом Суду буди милостив слуги Твоме и присаједини ме са десне стране заједно са Твојим благословеним овцама, да заједно с њима славим Тебе, Творца мога, у векове. Амин!"

Молитва Господу за опроштај чита се сваког дана, ујутру после уобичајеног молитвеног правила. Такође, ова молитва се може читати у било које доба дана.

(Курир)