Према извештају студије са Универзитета „Линколн“ у Небраски, штетни микроорганизми који кваре храну најбоље расту на собној температури. Ако хлеб држите недељу дана на отвореном, он ће постати гњецав и убуђаће се.
У случају да хлеб оставите изложен светлости и ваздуху, може да се убрза пропадање намирнице. Споре из ваздуха ће се наћи на њему, а како оне имају дугачко корење то значи да ће им бити потребно неколико дана да почну да расту. За то време их ви нећете ни приметити, па ћете их уносити у себе.
Зато је, препорука научника, да хлеб чувате у замрзивачу или фрижидеру.
Студија из „Европског часописа за клиничку исхрану“ је показала да држање хлеба у замрзивачу смањује шансе за развој плесни, што смањује пропадање хране.
Уколико хлеб држите у фрижидеру или замрзивачу шансе да се буђ појави на хлебу су минималне, а векна може да траје и три месеца и још увек ће бити спремна да се једе за неколико минута.
Када је отопите, деловаће свеже као да је управо купљена. Како бисте обезбедили да вам хлеб буде укусан и после одмрзавања, увијте га у фолију пре замрзавања. Кад желите да одмрзнете хлеб загрејте га или у микроталасној на 15 до 25 секунди или на решетки од рерне на 160 степени на неких пет минута.
Ако хлеб једете и користите само га држите у фрижидеру у кеси за замрзивач.
БОНУС ВИДЕО:
(Телеграф)