У свом основном облику, кокице су здрав и храњив залогај, али када их прелијете маслацем или додате со, то постаје друга прича. Уживање у умереним порцијама кокица није проблем, али ако су оне ваша омиљена посластица, требало би да пазите на начин припреме.

Кокице су заправо направљене од посебне врсте кукуруза, познатог као „кокичар“. Оне су заправо житарице од целог зрна које могу допринети здравој исхрани.

Фото: Профимедиа

 

Имајући у виду њихов састав, кокице су богате влакнима, што може помоћи у одржавању осећаја ситости дуже време. Такође, ако се припреме на одговарајући начин, су нискокалоричне што значи да у већим порцијама можете уживати без превише бриге о броју унетих калорија, преноси Крстарица.

Осим тога, кокице су богате антиоксидансима, попут полифенола, који помажу у борби против оксидативног стреса у телу. Ове супстанце могу имати и позитиван утицај на здравље дигестивног тракта и смањење ризика од одређених болести.

Али као што је случај са свим суперхеројима, чак и кокице имају своје слабости. Неке врсте кокица које се могу наћи у продавницама могу бити висококалоричне и садржати пуно соли, масноћа и адитива. Такође, кокице с укусом бутера могу садржавати супстанце које нису баш здраве за плућа или варење.

Фото: Профимедиа

 

Дакле, док кокице могу бити укусан и релативно здрав залогај, важно је пазити на начин на који су припремљене и конзумирати их умерено. Можете их сами припремити код куће користећи здраве састојке, избегавајући додатке као што су со и маслац. И ако их једете у биоскопу, боље је узети мању порцију без додатака како бисте смањили унос штетних састојака.

БОНУС ВИДЕО: