То наравно није једина здравствена предност белог лука.Он се већ користи за лечење високог крвног притиска.

Моћна својства белог лука испољавају се захвљујући његовом саставу, а то је алицин, који спречава развој бактерија и гљивица.

Како би бели лук испољиво своја најбоља дејства потребно је да га једете на исправан начин:

1.Пре конзумације обавезно га згњечите како бисте подстакли ензимску реакцију у којој настаје алицин.

2.Најмање три чена белог лука требало би да поједемо свакога дана.

3. У сировом стању је најбоље да се конзумира

4. Не треба термички да га обрађујете више од 10 минута како би испољиво своја најбоља својства.

 

Подсетимо, бели лук одлично делује код упале ува, а показао је добро и као помоћ за уклањане бактерија у тоалету. 

У нашој традиционалној медицини бели лук заузима посебно место, што је потврдила и званична медицина средином прошлог века.Садржи више од двеста биолошки активних материја, а најприсутнија су етерична уља, витамини А, Б1, Б2 и Ц, минерали калијум, гвожђе, сумпор, јод, калцијум, фосфор, селен, као и аминокиселине, ензими, полиозе попут инсулина, аденозин и алицин. Сви састојци су у концентрованом облику и лековите су и у минималним количинама.