Гастроентеролог др Војислав Перишић каже да је биљка раштан моћнија од купуса и коприве заједно, а Неда Украден решила је да баш ово чудо искористи за ручак!

Фото: АТА имагес/Р. З.

 

- Одличан је за пробавни систем. Бољи је од купуса. Добро скуван раштан не сме да горчи. Ако се добро попари, треба мање да се кува, а ако не, онда је потребно 10 до 12 сати. То је традиционална храна, само полако, треба свако да се навикне.

Онај ко једе два до три пута недељно раштан, нема опстипацију. Бољи је чак и од коприве, то је чудо божије - рекао је др Воја током гостовања на ТВ Прва.

Тако се моћни раштан нашао се на столу певачице Неде Украден која очигледно зна тајне његове добробити, али и добро је познато да раштан рађа баш у завичају легендарне певачице.

Од раштана се може направити више врста јела, али једно од најсласнијих је такозвани црногорски раштан.

ФОТО: Принтскрин Инстаграм недаукраден

 

Овај рецепт садржи више врста меса и поврћа., али имајте на уму да ће вам требати неко време да га спремите - неће бити баш тако брзо готов.

Но, када га пробате, схватићете да је сваки минут посвећен спремању овог јела и те како вредео. 

Састојци:

  • листови раштана - око пола килограма 
  • кобасица, сува ребра, сланина - око пола килограма 
  • кромпир - 3-4 комада
  • црни лук - 2-3 главице
  • шаргарепа - 2-3 комада
  • бели лук - 3-4 чена

Припрема:

Први корак је да оперете листове раштана, а онда исеците тврди део. После тога их скувајте их у шерпи са кључалом и посољеном водом.

Сланину, ребарца и кобасицу исецајте на комадиће. Након тога ставите месо у шерпу са водом.

Негде на пола кувања процедите раштан исекцајте га на ситно, а онда додајте и месо. После тога додајте исецкани црни лук, кромпир и шаргарепу.

Кувајте неких тридесетак минута пошто ћете претходно поклопити шерпу, а после смањите ватру и кувајте још 45-60 минута, преноси Глоссy.

Хелло