Домаћице већ почетком октобра почињу да планирају припрему зимнице. На списку се често налази шарена салата, барене паприке, ајвар и друге пикантерије.

Међу њима, посебно место, сваке године заузима и купус, који је не само одличан избор за салату, већ и за припрему сарме, свадбарског купуса, подварака...

Иако можда делује лако, понекад није баш једноставно одредити која количина соли нам треба да бисмо добили добар кисели купус. Ако ставите мало, купус се поквари, ако ставите много, буде преслан.

Ако је ово друго ваш случај, немојте да бринете. Приликом припреме јела или салате биће довољно да га потопите у воду неколико сати и она ће извући вишак соли.

Фото: Профимедиа

 

Ипак, то није једини начин да спасите зимницу. Постоји још један трик искусних домаћица а то је да у буре убаците неколико свежих шаргарепа и зелени парадајз. 

У зависности од величине бурета или каце односно количине киселог купуса потребно је додати око 2 кг очишћење шаргарепе и исто толико опраног зеленог парадајза који треба да се избуши виљушком како би лакше упио вишак соли из бурета.

БОНУС ВИДЕО: