Печурке често имају видљиву прљавштину на себи, па би сигурно прва помисао могла бити да их треба опрати. Међутим, кувари су увек били подељени око тога да ли да перу печурке или не. Не постоји прави одговор, а чак зависи и од ваших преференција.
У кулинарској школи прање печурака под текућом водом сматрало се „грехом“. Наиме, у школама кулинарства углавном младе куваре уче да користе влажан папирни убрус и да нежно бришу сву прљавштину са печурака. Прање печурака се сматрало лошим јер печурке могу да упију воду и више нећете моћи да постигнете жељену боју која их чини тако укусним.
Да ли треба да оперете печурке?
Без обзира на различита мишљења о томе како уклонити прљавштину са печурака, нема сумње да је важно очистити печурке пре кувања, на овај или онај начин. Поврће понекад може имати бактерије на себи које могу довести до болести, па је важно да их очистите. Њихов облик омогућава увлачење прљавштине у пукотине, посебно веће.
Када је реч о свежим гљивама, најбоље их је прво добро протрести у папирној кеси да би се уклонила сва прљавштина. Затим их непосредно пре кувања сипајте у чинију са хладном водом да уклоните још прљавштине, најбоље са неколико кашика соли коју сте претходно растворили у води. Одмах их поређајте на салвету и добро осушите. Такође, због њиховог јединственог облика, већа је вероватноћа да ће вода продрети унутра, тако да не прескачите корак сушења.
БОНУС ВИДЕО:
(Најжена)