Покварен купус препознаје се по непријатном мирису и укусу, као и по дебелој, црној или зеленој скрами на површини бурета, која може указивати на развој гљивица.

Главни показатељи који указују на кварење купуса укључују промене у боји, текстури и појаву непријатних мириса.

Ако приметите да је купус постао зелен, црн, има скраму на површини или је почео развијати гљивице, то су јасни сигнали да нешто није у реду.

Кисели купус је популарна намирница која се често користи у различитим јелима, али као и сваки ферментирани производ, може се покварити ако није правилно складиштен.

Фото: Профимедиа

 

Да бисте добили кисели купус који ће остати укусан и сигуран за конзумацију до краја зиме, кључни су правилни састојци и пажљив процес припреме.

Избор купуса и правилна припема је веома битна

Бирајте домаће сорте са пљоснатијим главицама, које имају збијеније листове.

Купус треба да буде праћен со и водом, а све се ставља у буре које мора бити изузетно чисто.

Фото: Профимедиа/Јутјуб принтскрин/My kitchen Tanja

 

Идеално је да буре буде дрвено, али може бити и пластично.

Температура треба да буде око 10 степени, а буре мора бити добро затворено како би се спречио улазак прљавштине и инсеката.

Најбрже се укиселе домаће сорте са тањим листовима и слабо развијеним жилицама, светлозелене боје, јер садрже висок ниво природног шећера који подстиче брзу ферментацију.

Зелена и црна скрама сигуран су знак да се купус покварио

Ако је купус добро изабран, а концентрација соли правилна, неће доћи до кварења.

(Пензионисани)

БОНУС ВИДЕО: