Зима и зимница се не могу замислити без киселог купуса, што и није чудно јер су јела са купусом на домаћим трпезама неизоставна.

Осим укуса, кисели купус нуди и многе здравствене бенефите. Прави је извор витамина Ц и К, који јачају имунитет током зимских дана. Сматра се да конзумирањем само 100 грама киселог купуса дневно смањујете ризик од прехладе за скоро педесет одсто.

Поред доброг избора купуса, време стављања у буре, односно почетак ферментације је такође од изузетне важности. Препорука је да то буде средином октобра, али и ако окасните мало, купус ће бити подједнако добар.

Фото: Shutterstock

 

Процес биоферментације у киселом купусу захтева стабилне температуре без превеликих осцилација, између 18 и 22 степена целзијуса. Најбоље место за чување купуса је у подруму, где нема превеликих температурних разлика, као што није случај ако га држите на балкону.

У оваквим временским условима купус се брзо и лако кисели, тако да не треба журити са припремом. Ферментација киселог купуса обично траје до четири недеље, па ако се на овај процес одлучите крајем септембра, можете рачунати да ћете укусан кисели купус имати већ у октобру или почетком новембра.

(Ало)

БОНУС ВИДЕО: