Турска кафа један је од омиљених напитака. Многи не могу да започну дан без кафе, док је такође, спремају на разне начине.

Фото: Схуттерстоцк

 

Свима нам је мање или више сличан поступак, а тачно је да ће многи у ишчекивању да их магичан напитак разбуди посегнути да је скувају на најбржи могући начин. Став струке је да не би требало улагати у скупе апарате за кување кафе, већ би могло да послужи и најобичније посуђе, али зато је одабир кафе веома битан.

Фото: Профимедиа

 

– Најчешћа грешка коју многи праве јесте што додају кафу чим вода проври. А истина је да ће врела вода спржити талог кафе, па је идеално да причекате пола минута, па да додате кафу. Тачније, идеално је да кафу прелијете кипућом водом пошто сачекате 30 секунди до минут – став је стручњака, пише Дејли мејл.

Такође, вода са славина се разликује од места до места, а често је и она пуна каменца, зато је идеално користити филтере за њено пречишћавања. Сразмерна количина кафе и воде је такође кључна, а идеално је сипати 70г кафе на литар воде.

Кафа не трпи влагу, ваздух, нити друге мирисе, па је треба држати у строго затвореној посуди и што даље од фрижидера.

(Стил/ Крстарица)