Ако има нечега што уједињује све северно-словенске народе, а можда и све остале, то је љубав према сувом месу. Упркос томе што је суво месо незамењиви део овдашње кухиње, она није само наша, јер је много народа једе са задовољством и то као усољену суво месо или домаће суво месо са много зачина.

Фото: М. Лабудовић

 

Упркос мишљењу љубитеља здраве исхране, који се најеже при самом помену речи суво месо, треба нагласити да суво месо има низ позитивних особина - осим очигледне, да је невероватно укусно и да је омиљено мезе уз ракију и вино.

Највољеније, бар на нашим просторима, је димљено суво месо, као и кувана и пржена сланина, које се касније могу зачинити омиљеним зачинима и белим луком. 

Фото: В. Данилов

 

Много породицавчесто се сусреће са изазовом како да чувају суво месо у фрижидеру или замрзивачу.

Необрађено суво месо може да се чува око 3-4 дана у најхладнијем делу фрижидера, док га не посолите, скувате или једноставно насечете и ставите у замрзивач.

Фото: З. Кнежевић

 

Димљена и посољена сланина имају значајније дужи период чувања. У фрижидеру, она се може чувати око 3 месеца.

Ако сте ипак претерали, па сте припремили мало више посољеног сувог меса за мезе, можете је чувати у замрзивачу, тако што је чврсто умотате у најлон, како не би било ваздуха око ње. Рок чувања је око 12 месеци.

БОНУС ВИДЕО: