Ako ima nečega što ujedinjuje sve severno-slovenske narode, a možda i sve ostale, to je ljubav prema suvom mesu. Uprkos tome što je suvo meso nezamenjivi deo ovdašnje kuhinje, ona nije samo naša, jer je mnogo naroda jede sa zadovoljstvom i to kao usoljenu suvo meso ili domaće suvo meso sa mnogo začina.

Foto: M. Labudović

 

Uprkos mišljenju ljubitelja zdrave ishrane, koji se naježe pri samom pomenu reči suvo meso, treba naglasiti da suvo meso ima niz pozitivnih osobina - osim očigledne, da je neverovatno ukusno i da je omiljeno meze uz rakiju i vino.

Najvoljenije, bar na našim prostorima, je dimljeno suvo meso, kao i kuvana i pržena slanina, koje se kasnije mogu začiniti omiljenim začinima i belim lukom. 

Foto: V. Danilov

 

Mnogo porodicavčesto se susreće sa izazovom kako da čuvaju suvo meso u frižideru ili zamrzivaču.

Neobrađeno suvo meso može da se čuva oko 3-4 dana u najhladnijem delu frižidera, dok ga ne posolite, skuvate ili jednostavno nasečete i stavite u zamrzivač.

Foto: Z. Knežević

 

Dimljena i posoljena slanina imaju značajnije duži period čuvanja. U frižideru, ona se može čuvati oko 3 meseca.

Ako ste ipak preterali, pa ste pripremili malo više posoljenog suvog mesa za meze, možete je čuvati u zamrzivaču, tako što je čvrsto umotate u najlon, kako ne bi bilo vazduha oko nje. Rok čuvanja je oko 12 meseci.

BONUS VIDEO: