Процесом ферментације долази до раста корисних пробиотских бактерија, што га чини изузетно здравом намирницом.
Потрудите се да набавите домаћи производ, али уколико нисте у могућности, при куповини бирајте купус који није пастеризован, како не би биле уништене поменуте корисне бактерије.
Кисели купус је многима неизоставна зимска намирница захваљујући својим здравственим предностима.
Фото: Профимедиа
1. Извор је корисних хранљивих материја
Кисели купус је добар извор влакана, витамина и минерала. Ферментисани прозводи су лакши за варење: ензими киселог купуса помажу телу да разгради храну на мање, лакше сварљиве молекуле. На тај начин, апсорбоваће се више хранљивих материја, што ће позитивно утицати на енергију и виталност, преноси ББЦ Гоод Фоод.
Прочитајте још
2. Може да ојача имунитет
Већина имуних ћелија организма смештена је у цревима и зато се она сматрају центром имуног система. Супстанце из киселог купуса могу да помогну у одржавању здравог дигестивног тракта, као и да подстакну постојећа антитела да се боре са штетним супстанцама. На тај начин, смањује се ризик од инфекција. Поред тога што садржи корисне бактерије и служи као природни пробиотик, кисели купус је добар извор витамина Ц и гвожђа, хранљивих материја које су познате по свом позитивном утицају на имунитет и здравље.
Фото: Профимедиа
3. Може утицати на здравље срца
Кисели купус може да буде користан за балансирање нивоа холестерола захваљујући високом садржају влакана и пробиотских бактерија. Он је, такође, добар извор калијума, који може да утиче на снижавање крвног притиска. Витамин К2, који се налази у овој намирници, може да спречи таложење калцијума у артеријама и да, на тај начин, превентивно делује на артеросклерозу и проблеме са срцем.
4. Може да поправи расположење
Ферментисана храна, поново преко црева, може позитивно да утиче на расположење. Одређени сојеви пробиотских бактерија (укључујући Лацтобациллис хелветицус и Бифидобацтериа лонгум) које проналазимо у киселом купусу, могу да ублаже нервозу. У цревима се ствара здравија равнотежа, а поједине масне кисеилне имају благотворан утицај на упалне процесе у телу. Такође, у овој намирници се налазе магнезијум и цинк, микронутријенти који балансирају стање у цревима и тако позитивно утичу на расположење.
5. Помаже код вишка килограма
Као и већина салата, кисели купус нема много калорија и идеалан је ако пожелите нешто да грицнете чак и када сте на дијети. У 100 грама ове моћне намирнице налази се само 20-ак калорија, што можете веома брзо да потрошите. Такође, киселост може да помогне разлагању масноће након обилнијег оброка и зато није случајно што се често баш кисели купус сервира на празничном столу уз месне специјалитете.
(Лепа&Срећна)