Језива сведочења девојака које тврде да су им у појединим новосадским и београдским клубовима подметнути наркотици у пиће јуче су преплавила друштвене мреже.

Судећи по нус појавама које су девојке имале након попијеног пића, вероватно је у питању била синтетичка дрога ГХБ (Џи-Ејч-Би), односно "Џи" или тзв. "клупска дрога". Укратко, дрога за силовање.

Исповести које су изашле у јавност биле су главна тема за дискусију, али и разлог за велику забринутост међу женском популацијом.

Једно безбрижно вече, испуњено музиком и смехом, за трен се може претворити у пакао чији жиг остаје до краја живота.

Сведочања су отворила и низ питања, а ми смо одговоре потражили од Стефана Пејића, координатор комуникација организације "РеГенерације".

- Пре свега, битно је подвући да није свака употреба психоактивних супстанци аутоматски злоупотреба. Када говоримо о сексуализованој употреби психоактивних супстанци, битно је нагласити да је ово свесна и својевољна употреба психоактивних супстанци ради побољшања сексуалног односа, отклањања инхибиција или продужавања самог односа - и тада говоримо о цхемсеxу. О злоупотреби причамо када је особи без њеног знања стављена одређена супстанца у пиће (такозвани спајкинг), и у овом контексту се најчешће користи ГХБ, наводи Стефан Пејић за Еспресо.

И пре пар месеци супстанца ГХБ била је у центру пажње јавности када су медији писали да се у Србији појавила дрога која "брише" памћење и може се користити за силовање, а углавном се набавља на "дарк вебу".

Тада је директор владине Канцеларије за борбу против дрога Милан Пекић изјавио за медије да се ова дрога појавила први пут у Србији пре 10 година, али је успела да се сузбије њена продаја и злоупотреба.

Међутим, регистровани су поједини случајеви уноса овог наркотика у нашу државу, махом од стране туриста приликом посете српским фестивалима.

Ако је судити по сведочењима девојака које су ефекте ове дроге осетиле на свој кожи, злоупотреба овог наркотика постала је широко распрострањена, нарочито у великим градским срединама.

Фото: Инстаграм принтскрин/Ovarium

 

 

- Дужина и интензитет ефеката свакако зависе од количине која је конзумирана, али и физиолошких аспеката особе која је под дејством, као и да ли је супстанца била помешана са неком другом. Сам ГХБ изазива ефекте сличне опијености, долази до еуфорије али и јачања сексуалне жеље. Међутим, са собом и носи ризике, те су честа нежељена дејства мучнина и повраћање, вртоглавица, отежано дисање, узрујаност, отежан вид и дезоријентисаност, а у екстреминијм случајевима - губитак свести и памћења, и потенцијално смрт, истиче Стефан.

Ефекти могу трајати од сат и по до четири сата, у зависности од претходно наведених услова.

- Оно што је посебно опасно када говоримо о ГХБ-у, јесте његово мешање са алкохолом. Како су и једна и друга супстанца депресори нервног система, њихова комбинација доводи до брзог губитка свести познатог као Г слееп (џи сан), током ког особа није свесна и сходно томе неће имати никакво сећање о дешавањима током тог временског периода. Такође, до губитка свести може доћи и без мешања са алкохолом, у случају да је унета превелика количина ГХБа. Битно је нагласити да ГХБ не мора нужно бити коришћен с намером да неко буде силован, али сексуализовано насиље јесте веома често, напомиње координатор комуникација организације "РеГенерације".

На друштвеним мрежама појавила се и информација да уколико приметимо да пиће има укус метала у њему се налази ГХБ. Ипак, присуство ове супстанце није баш тако лако открити чулима.

- У зависности од тога у које је пиће сипана супстанца, и која је супстанца у питању, може бити лакше или теже препознати да се нешто налази у пићу. Сам ГХБ је најчешће у течном стању, без боје и мириса, а укус је пре свега изразито горак. Присуство ГХБа се лако може прикрити у коктелима и жестини, али и изразито слатким или киселим безалкохолним пићима. Нажалост, управо из ових разлога може бити веома тешко или готово немогуће открити присуство ГХБа на време, поготово уколико је особа већ под дејством алкохола или неке друге супстанце, наводи Стефан.

Стефан истиче да је супстанцу ГХБ веома тешко открити у организму, јер је временски прозор изузетно мали, а већина стандардних тестова није предвиђена за детекцију ове супстанце.

Фото: Профимедиа

 

 

- ГХБ се у урину може детектовати до максимум 12 сати након употребе, а у крви до максимално осам, чиме се брза реакција отежава. Свакако, уколико особа сумња да је била под утицајем супстанце, и да је била жртва насиља - требала би се обратити надлежним органима који ће спровести медицинска испитивања и потребну истрагу, каже Стефан.

Међутим, пријаве оваквих случајева су и даље ретке.

- Током 2020. Ре Генерација је спроводила истраживање на територији Србије о сексуализованом насиљу у ноћном животу у ком је учествовало 275 жена. На питање зашто нису потражиле помоћ или подршку у случајевима када су биле жртве насиља - 26 жена је навело да су осећале одговорност за то што се десило, 36 жена није у потпуности сигурано шта се догодило, 5 жена је навело да су биле превише уплашене, 22 жене су рекле да их је било превише срамота, а њих 18 нису желеле да ико сазна. Чак и у случајевима да је насиље било пријављено, испитанице су навеле да нису наишле на адекватну помоћ/подршку приликом претходних пријава, наводи Стефан Пејић.

Мере предострожности и како реаговати у случају нежељеног уноса супстанци?

- Пре свега, не остављајте своја пића без надзора, и прихватајте пиће једино уколико га особље донесе или отвори пред вама. Уколико некоме из вашег друштва није добро, не остављајте особу саму, изведите је на свеж ваздух и расхладите је. Уколико остане без свести, омогућите јој простора и поставите је у кома положај, пратите виталне функције и температуру тела и позовите хитну помоћ. Оно што је битно да сви освестимо - сви смо посматрачи, и у случају да приметимо да се нешто дешава, у обавези смо да реагујемо. У покушају да подигнемо свест о начинима на које посматрачи могу да реагују, и позовемо на акцију, лансирали смо кампању која се бави овим темама и безбедности у ноћном животу, а више о кампањи и начинима на које можете да се укључите, сазнајте овде . Такође, одговорност је и на запосленима, те је њих потребно обучити како да реагују у оваквим ситуацијама, истиче Стефан Пејић и додаје да ће на пролеће, у оквиру пројекта Сеxисм Фрее Нигхт, њихова организација спроводити тренинге за запослене у ноћном животу, као и за организаторе догађаја.

Циљ њихових тренинга биће безбеднији ноћни живот и адекватнији приступ и реакција када је у питању насиље.

Како потражити помоћ?

- НВО "Ре Генерација" ће у сарадњи са нашим психологом и психотерапеутом у едукацији од јануара пружати бесплатну психолошку подршку женама које су жртве насиља, тако да нам се слободно могу обратити преко друштвених мрежа или мејла инфо@регенерација.орг, наводи за Еспресо Стефан Пејић, координатор комуникација организације "РеГенерације".

Након свих ових информација, вероватно се не можете отети утиску да се сваки ноћни излазак дословно може претворити у ноћну мору.

Може, али и не мора.

Важно је отворити "четворо очију" и озбиљно схватити оно чувено упозорење старијих пре сваког одласка у ноћни провод: "Пази да ти неко не стави дрогу у пиће!"

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".