Mnogi ih spremaju u slatkim i slanim varijantaa, a kiflice sa čvarcima su nešto posebno, prosto ćete ih obožavati. 

  • 20 g svežeg kvasca
  • 2 kašike šećera
  • 4 dl mleka
  • 3 dl neutralne pavlake (pavlaka za kuvanje)
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika masti
  • 1 kg belog brašna, tip 400 

Za premazivanje testa:

  • 300 g čvaraka
  • 100 g masti
  • 1/2 kašičice mlevenog bibera 

Priprema:

Foto: Printskrin/Jutjub/ Domaći Recepti

 

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Kvasac razmutite sa šećerom u malo mleka. Pustite da se kvasac aktivira. Dodajte brašno, pa dodajte so i sve lepo sjedinite. Napravite udubljenje, dodajte kvasac  i preostale sastojke. Pustite da testo naraste. Čvarke sameljite. U jednoj posudi sjedinite čvarke, mast i biber.Na pobrašnjenoj radnoj površini ravaljajte testo na oko 5 mm debljine, pa ga premažite smesom od čvaraka i preklopite. Odvojite sa strane 3 kašike čvaraka, pa ponavljajte postupak dok ne utrošite sav materijal. Ostavite testo 10 ak minuta da odmori. Onda ga razvijte u pravougaoik, premažite smesom od masti čvaraka i secite na trouglove. Uvijte kiflice, pa ih premažite umućenim jajetom, pospite semenkama i morskom solju. Pustite da odmore 15 do 20 minuta. Pecite dok ne porumene, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

Foto: Printskrin/Jutjub/ Domaći Recepti

 

(Trpeza) 

BONUS VIDEO: