Pastrmka pripada grupi najukusnijih riba. Vrlo često se sprema na roštilju uz grilovano povrće, ali i u rerni može biti jednako ukusna kao i na roštilju. Neophodno je samo odabrati prave začine koji će joj dati feneomenalan ukus.
Potrebni sastojci:
- 2 pastrmke (očišćene, po ~300 g)
- 1 limun (na kolutove)
- 4 čena belog luka (seckana ili u listićima)
- Maslinovo ulje (3–4 kašike)
- So i biber po ukusu
- Sveže bilje: peršun, ruzmarin, majčina dušica (ili sušene varijante)
- 1 čaša belog vina (opciono)
- Povrće za prilog (tikvica, šargarepa, krompir, paprika – po izboru)
Priprema:
Priprema ribe:
Očisti pastrmku ako nije već očišćena. Isperi je i blago posuši ubrusom.
Pročitajte još
Zareži pastrmku plitko s obe strane (2–3 zareza po strani).
Začini:
Utrljaj unutrašnjost i spoljašnjost ribe sa solju, biberom i maslinovim uljem.
U trbuh svake ribe stavi po nekoliko kolutova limuna, beli luk i grančicu ili prstohvat bilja.
Prilog:
Iseckaj povrće na kolutove ili kockice. Posoli, pobiberi, dodaj malo maslinovog ulja i začinskog bilja. Rasporedi u pleh oko ribe.
Pečenje:
Ribu položi na sredinu pleha (možeš koristiti papir za pečenje ili blago nauljiti dno).
Po želji, prelij sve s malo belog vina.
Peci u unapred zagrejanoj rerni na 200°C, oko 25–30 minuta, dok riba ne dobije zlatnu boju, a povrće omekša.
Foto: Printskrin/Jutjub/ Uradi Sama- Ideje za kreativce
(Trpeza)