Torta od bureka nije za svakoga, jer nije slatka nego slana, a osoba za koju je pravite treba da ima dobru dozu smisla za humor te pored toga mora biti i uvereni mesojed. Onaj ko se upusti u pripremu recepta treba da ima žicu ne samo za kuvanje i pečenje, nego i za ukrašavanje, jer torta od bureka, ako ćete je praviti po ovom receptu, na vrhu ima još i maleno dekorativno jagnje na ražnju.
Devojka koja stoji iza profila Lucina spiza, na kojem se otkrio ovaj neverovatan i viralni recept priznala je za Slobodnu Dalmaciju je da je najteži deo pripreme ove torte bio izrada jagnjeta. Kako je cela torta slana, nije dolazilo u obzir da koristi fondan smesu ili čokoladu pa je morala smisliti od čega i kako da napravi figuricu.
Rešenje je našla u komadu gaude koji je strpljivo izrezbarila nožićem u oblik jagnjeta na ražnju.
Žar je napravila od sitno seckanog kikirikija obojenog sivom i crvenom prehrambenom bojom.
Foto: Instagram printskrin/lucinaspiza
Sastojci
Za burek (potrebno napraviti 2 komada)
Pročitajte još
- 800 g mlevenog mesa
- 700 ml kisele vode
- 16 listova kora za pite
- 4–6 glavica luka
- 10 kašika ulja
- 4 kašičice soli
- 3 kašičice bibera (po želji smanjite količinu)
Za krem
-
500 g kajmaka
-
500 g krem sira
-
200 g kisele pavlake (20% m.m.)
-
malo mleka ili jogurta (po potrebi)
Priprema
Za burek popržite mleveno meso s naseckanim lukom. Dobro usitnite meso tokom prženja kako biste dobili ujednačenu smesu. Začinite solju i biberom, a kada se meso blago karamelizuje, probajte i po potrebi dodatno začinite.
Nauljite okrugli kalup (obim 24 cm), najbolje onaj s odvojivim dnom. Položite prvu koru tako da rubovi vire izvan kalupa. Preko nje stavite drugu koru i nekoliko kašika nadeva od mesa.
Pomešajte preostalo ulje s kiselom vodom. Zalijte nadev s malo pripremljene tečnosti.
Treću koru lagano zgužvajte i položite tako da cela stane u kalup. Pospite nadevom, zalijte tečnošću i nastavite da slažete dok ne potrošite pola nadeva. Zadnju koru stavite ravno na vrh, a zatim rubove prve i druge kore preklopite prema unutra kako biste sve “upakovali”. Izbockajte površinu bureka nožem, prelijte mešavinom ulja i kisele pa pecite prvi burek na 200 °C oko 35–40 minuta, dok ne dobije lepu zlatnu boju.
Ostavite ga da se potpuno ohladi, a s ostatkom kora i nadeva postupite na isti način.
Za krem mikserom mešajte kajmak, krem sir i kiselu pavlaku dok ne dobijete glatku smesu. Po potrebi dodajte malo mleka ili jogurta kako biste dobili željenu mazivost.
Ohlađene bureke spojite kremom u sredini da stvore jedan “torta” burek, a ostatkom krema ravnomerno premažite celu površinu. Ukrasite po želji i poslužite odmah.