Domaća jela svima nam prirastu srcu još u detinjstvu te ih i kao odrasli veoma često jedemo i spremamo. Vojvodina je tako prava riznica odličnih slaniša i slatkiša. Najboljem srpskom i svetskom košarkašu Nikoli Jokiću omiljeno jelo upravo je ono koje dolazi iz Vojvodine, a to je paprikaš.
Foto: Shutterstock
Sastojci:
- 1 domaća sušena kobasica ili meso po zelji
- 1.5 kg. krompira-crvenog
- 2 komada lovorovog lista
- 3 velika crna luka
- so, vegeta
- 1 kašika crvene slatke mlevene paprike
- 1 paradajz
- 1 paprika
- voda
Priprema:
Crni luk iseckati sitno, u šerpu uliti toliko ulja da možemo izdinstati luk. Poklopimo i izdinstamo, pre nego što je luk sasvim omekšao ubacimo na komade isečenu suvu kobasicu. Poklopimo i dinstamo još neko vreme. Nakon toga, dodamo crvenu mlevenu slatku papriku i propržimo je par minuta, dodamo so, vegetu, može i malo bibera ko voli, lovorov list. Krompir operemo i isečemo na uzdužne deblje trouglove. Dodamo i njega, nalijemo vode toliko da ogrezne krompir.
Foto: Profimedia
Ubacimo ceo opran paradajz i jednu papriku. Promešamo i sad ono najvažnije! Jako je bitno da se paprikaš krčka na tihoj vatri sve dok se ne skuva. Ne sme se mešati, samo po potrebi protresti. Desetak minuta pred kraj kuvanja ostaviti malo otklopljeno kako bi suvišna voda odvrila i da bi ostala samo gusta čorba.
Pročitajte još
(Kurir)