Торта од бурека није за свакога, јер није слатка него слана, а особа за коју је правите треба да има добру дозу смисла за хумор те поред тога мора бити и уверени месојед. Онај ко се упусти у припрему рецепта треба да има жицу не само за кување и печење, него и за украшавање, јер торта од бурека, ако ћете је правити по овом рецепту, на врху има још и малено декоративно јагње на ражњу.
Девојка која стоји иза профила Луцина спиза, на којем се открио овај невероватан и вирални рецепт признала је за Слободну Далмацију је да је најтежи део припреме ове торте био израда јагњета. Како је цела торта слана, није долазило у обзир да користи фондан смесу или чоколаду па је морала смислити од чега и како да направи фигурицу.
Решење је нашла у комаду гауде који је стрпљиво изрезбарила ножићем у облик јагњета на ражњу.
Жар је направила од ситно сецканог кикирикија обојеног сивом и црвеном прехрамбеном бојом.
Фото: Инстаграм принтскрин/lucinaspiza
Састојци
За бурек (потребно направити 2 комада)
Прочитајте још
- 800 г млевеног меса
- 700 мл киселе воде
- 16 листова кора за пите
- 4–6 главица лука
- 10 кашика уља
- 4 кашичице соли
- 3 кашичице бибера (по жељи смањите количину)
За крем
-
500 г кајмака
-
500 г крем сира
-
200 г киселе павлаке (20% м.м.)
-
мало млека или јогурта (по потреби)
Припрема
За бурек попржите млевено месо с насецканим луком. Добро уситните месо током пржења како бисте добили уједначену смесу. Зачините сољу и бибером, а када се месо благо карамелизује, пробајте и по потреби додатно зачините.
Науљите округли калуп (обим 24 цм), најбоље онај с одвојивим дном. Положите прву кору тако да рубови вире изван калупа. Преко ње ставите другу кору и неколико кашика надева од меса.
Помешајте преостало уље с киселом водом. Залијте надев с мало припремљене течности.
Трећу кору лагано згужвајте и положите тако да цела стане у калуп. Поспите надевом, залијте течношћу и наставите да слажете док не потрошите пола надева. Задњу кору ставите равно на врх, а затим рубове прве и друге коре преклопите према унутра како бисте све “упаковали”. Избоцкајте површину бурека ножем, прелијте мешавином уља и киселе па пеците први бурек на 200 °C око 35–40 минута, док не добије лепу златну боју.
Оставите га да се потпуно охлади, а с остатком кора и надева поступите на исти начин.
За крем миксером мешајте кајмак, крем сир и киселу павлаку док не добијете глатку смесу. По потреби додајте мало млека или јогурта како бисте добили жељену мазивост.
Охлађене буреке спојите кремом у средини да створе један “торта” бурек, а остатком крема равномерно премажите целу површину. Украсите по жељи и послужите одмах.