Пастрмка припада групи најукуснијих риба. Врло често се спрема на роштиљу уз гриловано поврће, али и у рерни може бити једнако укусна као и на роштиљу. Неопходно је само одабрати праве зачине који ће јој дати фенеоменалан укус. 

Потребни састојци: 

  • 2 пастрмке (очишћене, по ~300 г)
  • 1 лимун (на колутове)
  • 4 чена белог лука (сецкана или у листићима)
  • Маслиново уље (3–4 кашике)
  • Со и бибер по укусу
  • Свеже биље: першун, рузмарин, мајчина душица (или сушене варијанте)
  • 1 чаша белог вина (опционо)
  • Поврће за прилог (тиквица, шаргарепа, кромпир, паприка – по избору)

Припрема:

Припрема рибе:

Очисти пастрмку ако није већ очишћена. Испери је и благо посуши убрусом.

Зарежи пастрмку плитко с обе стране (2–3 зареза по страни).

Зачини:

Утрљај унутрашњост и спољашњост рибе са сољу, бибером и маслиновим уљем.

У трбух сваке рибе стави по неколико колутова лимуна, бели лук и гранчицу или прстохват биља.

Прилог:

Исецкај поврће на колутове или коцкице. Посоли, побибери, додај мало маслиновог уља и зачинског биља. Распореди у плех око рибе.

Печење:

Рибу положи на средину плеха (можеш користити папир за печење или благо науљити дно).

По жељи, прелиј све с мало белог вина.

Пеци у унапред загрејаној рерни на 200°Ц, око 25–30 минута, док риба не добије златну боју, а поврће омекша.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

 

 

(Трпеза) 

БОНУС ВИДЕО: