Пастрмка припада групи најукуснијих риба. Врло често се спрема на роштиљу уз гриловано поврће, али и у рерни може бити једнако укусна као и на роштиљу. Неопходно је само одабрати праве зачине који ће јој дати фенеоменалан укус.
Потребни састојци:
- 2 пастрмке (очишћене, по ~300 г)
- 1 лимун (на колутове)
- 4 чена белог лука (сецкана или у листићима)
- Маслиново уље (3–4 кашике)
- Со и бибер по укусу
- Свеже биље: першун, рузмарин, мајчина душица (или сушене варијанте)
- 1 чаша белог вина (опционо)
- Поврће за прилог (тиквица, шаргарепа, кромпир, паприка – по избору)
Припрема:
Припрема рибе:
Очисти пастрмку ако није већ очишћена. Испери је и благо посуши убрусом.
Прочитајте још
Зарежи пастрмку плитко с обе стране (2–3 зареза по страни).
Зачини:
Утрљај унутрашњост и спољашњост рибе са сољу, бибером и маслиновим уљем.
У трбух сваке рибе стави по неколико колутова лимуна, бели лук и гранчицу или прстохват биља.
Прилог:
Исецкај поврће на колутове или коцкице. Посоли, побибери, додај мало маслиновог уља и зачинског биља. Распореди у плех око рибе.
Печење:
Рибу положи на средину плеха (можеш користити папир за печење или благо науљити дно).
По жељи, прелиј све с мало белог вина.
Пеци у унапред загрејаној рерни на 200°Ц, око 25–30 минута, док риба не добије златну боју, а поврће омекша.
Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Uradi Sama- Ideje za kreativce
(Трпеза)