Retko ko bi mogao pomisliti da se može napraviti pita od plavog patlidžana. Međutim, uz dodatne namirnice i začine, ova pita je put pogodak:
- 1 kg plavog patlidžana
- jedan struk praziluka
- 1 glavica crnog luka
- 500 g kora za pitu
- 1 šolja kuvanog pirinča
- 250 ml gazirane vode
- 1 veza peršuna
- biber
- suvi biljni začin
- so
- origano
- ulje
Priprema:
Oljuštite patlidžan pa ga izrendajte i barite 10 minuta u posoljenoj ključaloj vodi. Zatim ga procedite i dinstajte 15 minuta sa proprženim seckanim prazilukom i crnim lukom. Umešajte obareni pirinač i začine, a zatim ređajte pitu prskajući svaku koru sa malo ulja i kiselom vodom. Isecite pitu na parčiće i poprskajte kiselom vodom. Pustite da odstoji oko sat vremena, a zatim pecite pitu u dobro zagrejanoj rerni 25–30 minuta.
Foto: Printskrin/Jutjub/Dare 2 Cook Now
(Trpeza)