Ретко ко би могао помислити да се може направити пита од плавог патлиџана. Међутим, уз додатне намирнице и зачине, ова пита је пут погодак:
- 1 кг плавог патлиџана
- један струк празилука
- 1 главица црног лука
- 500 г кора за питу
- 1 шоља куваног пиринча
- 250 мл газиране воде
- 1 веза першуна
- бибер
- суви биљни зачин
- со
- оригано
- уље
Припрема:
Ољуштите патлиџан па га изрендајте и барите 10 минута у посољеној кључалој води. Затим га процедите и динстајте 15 минута са пропрженим сецканим празилуком и црним луком. Умешајте обарени пиринач и зачине, а затим ређајте питу прскајући сваку кору са мало уља и киселом водом. Исеците питу на парчиће и попрскајте киселом водом. Пустите да одстоји око сат времена, а затим пеците питу у добро загрејаној рерни 25–30 минута.
Фото: Принтскрин/Јутјуб/Даре 2 Цоок Ноw
(Трпеза)