Та намирница не само што снижава крвни притисак и чува срце, већ је одличан савезник у јачању имунитета. Од ње се праве многа домаћа, здрава јела, која су често на трпези у свакој кући. Можда мало неправедно потиснут, између осталих, и качамак.

Иако га многи сматрају сиротињском храном и импровизацијом када није било других намирница у кући, качамак је био и остао једно од најздравијих јела и оброка. У Источној Србији је одувек био незаменљив оброк, као и на Косову, док је у Северној Македонији познат као Бакардан.

Искључиво се по традицији служио на софри (дрвеном старинском столу са ниским ногарама), у тепсији или плеху око ког су се укућани окупљали и заједно обедовали. У тигању би домаћице припремиле спржу у коју су сви укућани умакали своје залогаје. Често се служио и са киселим млеком и био је оброк који је давао енергију без уноса великих калорија.

Фото: Јутјуб принтскрин/ Taste of Stara planina

 

Данас, нажалост, многи то јело замењују палентом правећи је на различите начине, али се то не може поредити јер је и поступак прављења овог јела, али и његов састав скроз другачији него код паленте.

Међутим, оно што треба напоменути јесте да су традиционалну грудвичасти гњецави залогаји незамисливи без једног састојка који му даје посебан у арому, а који многе домаће забораве да додају свом качамаку. У питању је маслац.

Без тог састојка гурмани, али и они којима је качамак ужа специјалност, тврде да то јело није право, а о здравственим бенефитима које доноси да не причамо.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: