Mnogi se pitaju kako spremiti savršen svinjski paprikaš. Vrlo je bitno da znate koju vrstu mesa kupujete. Svinjski vrat je idealan za to. 

Potrebni sastojci: 

  • 1 kg svinjskog vrata
  • 3 luka
  • 2 šargarepe
  • 1 struk celera
  • 2 zelene paprike
  • 100 ml tamnog piva
  • 1 kašika koncentrata od pasiranog paradajza
  • 1 lovorov list
  • 1/2 kašike mlevene paprike
  • 2 struka timijana
  • 1 vezica peršuna
  • 80 ml ulja
  • so i crni biber, po ukusu
  • brašno, za posipanje

Priprema:

Svinjski vrat isecite na kocke, pa pobiberite i posolite. Onda pospite brašnom i dobro uvaljajte.Polovinu ulja zagrejte u šerpi. Meso zapecite u dve ture dok ne dobije finu smeđu boju i karmelizuje se. Onda ga izvadite i ostavite sa strane. Luk narežite na polumesece, a šargarepe na kockice, kao i celer i paprike. Preostalo ulje zagrejte u istoj šerpi pa dinstajte povrće. Zatim dodajte pasirani paradajz pa krčkajte. Nalijte pivo, pa lovorov list, dimljenu papriku i strukove timijana. Na kraju meso vratite u šerpu pa prelijte vodom. Posolite i pobiberite pa dodajte seckani peršun. Ostavite da se paprikaš krčka oko sat vremena na blagoj temperaturi.

Foto: Profimedia

 

(Trpeza) 

BONUS VIDEO: