Kolinda Grabar Kitarović ne prestaje da oduševljava region svojom fizičkom transformacijom. Nekadašnja predsednica Hrvatske izgubila je značajan broj kilograma i liniju dovela do savršenstva, a kako je u više navrata objavljeno, za to je zaslužna protivupalna dijeta.
Poslednjih godina sve češće čujemo da je "upala tihi neprijatelj zdravlja" – i to s dobrim razlogom. Stres, brza hrana, nedostatak sna i premalo kretanja samo su neki od faktora koji doprinose hroničnim upalama u telu, a one mogu biti veza s raznim problemima poput umora, probavnih smetnji, problema s kožom ili težinom.
Tu na scenu dolazi protivupalna dijeta – više od prehrambenog trenda, reč je o životnom stilu koji podstiče ravnotežu, energiju i dugoročno zdravlje.
Mnogi su čuli za ovu dijetu i zahvaljujući Kolindi Grabar Kitarović, koja se na ovaj način ishrane odlučila nakon što je skinula višak kilograma pomoću liposukcijske dijete.
Pročitajte još
Nekadašnja predsednica Hrvatske otkrila je da je imala velikih problema s kolenima i da je deo razloga za mršavljenje bio pokušaj da rastereti zglobove, ali i da joj se promenom ishrane "podmladila" koža i popravila krvna slika.
Šta je protivupalna dijeta?
Protivupalna dijeta je režim ishrane baziran na unosu namirnica koje smanjuju upalne procese u organizmu. Hronična upala može da bude uzrok raznih zdravstvenih problema, uključujući gojaznost, bolesti srca, dijabetes i autoimune bolesti.
Za razliku od nekih drugih, ova dijeta nije jako restriktivna. Tokom spovođenja fokus je na konzumiranju svežih, celovitih namirnica koje su bogate antioksidansima, vlaknima i zdravim mastima. Režim je osmislio dr. Endru Veil, ugledni američki lekar s Harvarda i pionir integrativne medicine.
Foto: Shutterstock
Dozvoljene namirnice
Voće i povrće – posebno bobičasto voće, lisnato povrće, paradajz i paprike (bogati vitaminima i fitonutrijentima)
Masna riba – poput lososa, tune i sardina (sadrže omega-3 masne kiseline koje smanjuju upalu)
Celovite žitarice – kinoa, smeđi pirinač i zob (bogate vlaknima i održavaju zdrava creva)
Zdrave masti – maslinovo ulje, avokado i orašasti plodovi (ključni u borbi protiv upala)
Začini i bilje – kurkuma, đumbir i beli luk (poznati po protivupalnim svojstvima)
Foto: Profimedia
Zabranjene namirnice
Izbegavaju se sve namirnice koje podstiču upalu. Među njima su šećer, belo brašno, industrijski i konditorski proizvodi, hrana koja sadrži trans masti i aditive.
BONUS VIDEO:
(Story/Glossy)