Колинда Грабар Китаровић не престаје да одушевљава регион својом физичком трансформацијом. Некадашња председница Хрватске изгубила је значајан број килограма и линију довела до савршенства, а како је у више наврата објављено, за то је заслужна противупална дијета.

Последњих година све чешће чујемо да је "упала тихи непријатељ здравља" – и то с добрим разлогом. Стрес, брза храна, недостатак сна и премало кретања само су неки од фактора који доприносе хроничним упалама у телу, а оне могу бити веза с разним проблемима попут умора, пробавних сметњи, проблема с кожом или тежином.

Ту на сцену долази противупална дијета – више од прехрамбеног тренда, реч је о животном стилу који подстиче равнотежу, енергију и дугорочно здравље.

Многи су чули за ову дијету и захваљујући Колинди Грабар Китаровић, која се на овај начин исхране одлучила након што је скинула вишак килограма помоћу липосукцијске дијете.

Некадашња председница Хрватске открила је да је имала великих проблема с коленима и да је део разлога за мршављење био покушај да растерети зглобове, али и да јој се променом исхране "подмладила" кожа и поправила крвна слика.

Шта је противупална дијета?

Противупална дијета је режим исхране базиран на уносу намирница које смањују упалне процесе у организму. Хронична упала може да буде узрок разних здравствених проблема, укључујући гојазност, болести срца, дијабетес и аутоимуне болести.

За разлику од неких других, ова дијета није јако рестриктивна. Током сповођења фокус је на конзумирању свежих, целовитих намирница које су богате антиоксидансима, влакнима и здравим мастима. Режим је осмислио др. Ендру Веил, угледни амерички лекар с Харварда и пионир интегративне медицине.

Фото: Shutterstock

 

Дозвољене намирнице

Воће и поврће – посебно бобичасто воће, лиснато поврће, парадајз и паприке (богати витаминима и фитонутријентима)

Масна риба – попут лососа, туне и сардина (садрже омега-3 масне киселине које смањују упалу)

Целовите житарице – киноа, смеђи пиринач и зоб (богате влакнима и одржавају здрава црева)

Здраве масти – маслиново уље, авокадо и орашасти плодови (кључни у борби против упала)

Зачини и биље – куркума, ђумбир и бели лук (познати по противупалним својствима)

Фото: Профимедиа

 

Забрањене намирнице

Избегавају се све намирнице које подстичу упалу. Међу њима су шећер, бело брашно, индустријски и кондиторски производи, храна која садржи транс масти и адитиве.

БОНУС ВИДЕО:

(Story/Glossy)