Колинда Грабар Китаровић не престаје да одушевљава регион својом физичком трансформацијом. Некадашња председница Хрватске изгубила је значајан број килограма и линију довела до савршенства, а како је у више наврата објављено, за то је заслужна противупална дијета.
Последњих година све чешће чујемо да је "упала тихи непријатељ здравља" – и то с добрим разлогом. Стрес, брза храна, недостатак сна и премало кретања само су неки од фактора који доприносе хроничним упалама у телу, а оне могу бити веза с разним проблемима попут умора, пробавних сметњи, проблема с кожом или тежином.
Ту на сцену долази противупална дијета – више од прехрамбеног тренда, реч је о животном стилу који подстиче равнотежу, енергију и дугорочно здравље.
Многи су чули за ову дијету и захваљујући Колинди Грабар Китаровић, која се на овај начин исхране одлучила након што је скинула вишак килограма помоћу липосукцијске дијете.
Прочитајте још
Некадашња председница Хрватске открила је да је имала великих проблема с коленима и да је део разлога за мршављење био покушај да растерети зглобове, али и да јој се променом исхране "подмладила" кожа и поправила крвна слика.
Шта је противупална дијета?
Противупална дијета је режим исхране базиран на уносу намирница које смањују упалне процесе у организму. Хронична упала може да буде узрок разних здравствених проблема, укључујући гојазност, болести срца, дијабетес и аутоимуне болести.
За разлику од неких других, ова дијета није јако рестриктивна. Током сповођења фокус је на конзумирању свежих, целовитих намирница које су богате антиоксидансима, влакнима и здравим мастима. Режим је осмислио др. Ендру Веил, угледни амерички лекар с Харварда и пионир интегративне медицине.
Фото: Shutterstock
Дозвољене намирнице
Воће и поврће – посебно бобичасто воће, лиснато поврће, парадајз и паприке (богати витаминима и фитонутријентима)
Масна риба – попут лососа, туне и сардина (садрже омега-3 масне киселине које смањују упалу)
Целовите житарице – киноа, смеђи пиринач и зоб (богате влакнима и одржавају здрава црева)
Здраве масти – маслиново уље, авокадо и орашасти плодови (кључни у борби против упала)
Зачини и биље – куркума, ђумбир и бели лук (познати по противупалним својствима)
Фото: Профимедиа
Забрањене намирнице
Избегавају се све намирнице које подстичу упалу. Међу њима су шећер, бело брашно, индустријски и кондиторски производи, храна која садржи транс масти и адитиве.
БОНУС ВИДЕО:
(Story/Glossy)