Које месо је здравије и корисније- пилетина или говедина? Или предност дајете оном које је укусније и сочније, без превише размишљања о нутритивним вредностима и здравственим бенефитима? У сваком случају, не би било лоше да обратите пажњу на резултате недавног истраживања, који су многе изненадили.

Немасна говедина мање је штетна за дигестивни тракт од пилетине, наводи се у новој студији која је изазвала опречне реакције, јер се, према увреженом мишљењу, црвено месо повезује са већим ризиком од рака црева и срчаних обољења.

Током испитивања које је трајало осам месеци, шпански доктори анализирали су цревни микробиом 16 здравих особа старости између 18 и 22 године, и дошли до изненађујућег закључка – исхрана заснована на пилетини значајно је утицала на смањење микробне разноликости и богатства. Да разјаснимо, реч је о заједници добрих, пријатељских бактерија које живе у цревима и "комуницирају" са мозгом, а неопходна је за заштиту од инфекција и болести.

Фото: Shutterstock

 

Учесници који су конзумирали јела од пилетине такође су имали виши ниво штетних бактерија, које могу да утичу на развој различитих обољења, укључујући рак црева и желуца. С друге стране, исхрана заснована на говедини довела је до приметног повећања бактерије Блаутиа, која игра кључну улогу у одржавању слузне баријере у цревима, спречавајући упале и озбиљније проблеме.

Испитаници су током ове мисије три пута недељно јели месо, које су кувари припремали уз помоћ стандардних метода: роштиљ, динстање, печење. Нутритивне вредности су у оба случаја биле скоро исте.

Резултати су показали и да исхрана заснована на пилетини негативно утиче на способност тела да обрађује глукозу, што омета ниво шећера у крви, који треба држати стабилним. Низак ниво може бити опасан ако се игнорише, јер доводи до малаксалости, поремећаја сна, лошег рада срца, честих несвестица, конфузија...

Фото: Shutterstock

 

Код особа које су козумирале пилетину такође је уочена смањена производња аминокиселина, неопходних за адекватан рад имуног система и дигестивног тракта.

Ови резутати подударају се са недавном студијом спроведеном у Италији, када је откривено да су они који су конзумирали више од 300 грама живинског меса недељно имали двоструко већи ризик од добијања рака црева и желуца, него особе које су јеле мање од једне порције, наводи Даилy Маил.

У чему је проблем? Шта је узрок? Нутриционисти сумњају на високе температуре приликом термичке обраде и припреме јела, као и на одређене компоненте у храни која се даје живини.

Говедина је сјајан извор здравих масти и протеина, богата је витаминима Б групе, гвожђем, цинком. Ту је и витамин Б12, веома важан за здравље кардиоваскуларног и нервног система, који готово да не може да се надокнади исхраном биљног порекла.

Ако преферирате ову врсту меса, бирајте немасне варијанте, а свакако се препоручују умерена конзумација и уравнотежена исхрана.

(Еспресо)

БОНУС ВИДЕО: