Koje meso je zdravije i korisnije- piletina ili govedina? Ili prednost dajete onom koje je ukusnije i sočnije, bez previše razmišljanja o nutritivnim vrednostima i zdravstvenim benefitima? U svakom slučaju, ne bi bilo loše da obratite pažnju na rezultate nedavnog istraživanja, koji su mnoge iznenadili.
Nemasna govedina manje je štetna za digestivni trakt od piletine, navodi se u novoj studiji koja je izazvala oprečne reakcije, jer se, prema uvreženom mišljenju, crveno meso povezuje sa većim rizikom od raka creva i srčanih oboljenja.
Tokom ispitivanja koje je trajalo osam meseci, španski doktori analizirali su crevni mikrobiom 16 zdravih osoba starosti između 18 i 22 godine, i došli do iznenađujućeg zaključka – ishrana zasnovana na piletini značajno je uticala na smanjenje mikrobne raznolikosti i bogatstva. Da razjasnimo, reč je o zajednici dobrih, prijateljskih bakterija koje žive u crevima i "komuniciraju" sa mozgom, a neophodna je za zaštitu od infekcija i bolesti.
Foto: Shutterstock
Učesnici koji su konzumirali jela od piletine takođe su imali viši nivo štetnih bakterija, koje mogu da utiču na razvoj različitih oboljenja, uključujući rak creva i želuca. S druge strane, ishrana zasnovana na govedini dovela je do primetnog povećanja bakterije Blautia, koja igra ključnu ulogu u održavanju sluzne barijere u crevima, sprečavajući upale i ozbiljnije probleme.
Ispitanici su tokom ove misije tri puta nedeljno jeli meso, koje su kuvari pripremali uz pomoć standardnih metoda: roštilj, dinstanje, pečenje. Nutritivne vrednosti su u oba slučaja bile skoro iste.
Pročitajte još
Rezultati su pokazali i da ishrana zasnovana na piletini negativno utiče na sposobnost tela da obrađuje glukozu, što ometa nivo šećera u krvi, koji treba držati stabilnim. Nizak nivo može biti opasan ako se ignoriše, jer dovodi do malaksalosti, poremećaja sna, lošeg rada srca, čestih nesvestica, konfuzija...
Foto: Shutterstock
Kod osoba koje su kozumirale piletinu takođe je uočena smanjena proizvodnja aminokiselina, neophodnih za adekvatan rad imunog sistema i digestivnog trakta.
Ovi rezutati podudaraju se sa nedavnom studijom sprovedenom u Italiji, kada je otkriveno da su oni koji su konzumirali više od 300 grama živinskog mesa nedeljno imali dvostruko veći rizik od dobijanja raka creva i želuca, nego osobe koje su jele manje od jedne porcije, navodi Daily Mail.
U čemu je problem? Šta je uzrok? Nutricionisti sumnjaju na visoke temperature prilikom termičke obrade i pripreme jela, kao i na određene komponente u hrani koja se daje živini.
Govedina je sjajan izvor zdravih masti i proteina, bogata je vitaminima B grupe, gvožđem, cinkom. Tu je i vitamin B12, veoma važan za zdravlje kardiovaskularnog i nervnog sistema, koji gotovo da ne može da se nadoknadi ishranom biljnog porekla.
Ako preferirate ovu vrstu mesa, birajte nemasne varijante, a svakako se preporučuju umerena konzumacija i uravnotežena ishrana.
(Espreso)