Ovu štrudlu su pravile naše bake, a taj tradicionalni recept je okupljao porodicu. 

Potrebni sastojci: 

  • 2 jaja 
  • 600 g brašna
  • 40 g kvasca
  • 100 ml ulja
  • 150 ml mleka
  • 2 kašike šećera
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • pola kašičice soli
  • 500 g višanja
  • 5 kašika šećera

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni.Ocedite višnje od soka, pa dodajte šećer i izmešajte. Kvasac razmutite sa šećerom i brašnom u toplom mleku, pa ostavite 10 ak minuta da se aktivira. Onda stavite u veliku posudu, pa dodajte vanilin šećer, ulje, jaja, polovinu brašna. Mesite dok ne postane glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite pola sata da naraste.Onda premesite, pa ga podelite na tri ili dva dela.Oklagijom razvaljajte u oblik pravougaonika. Nanesite fil po celoj površini, pa umotajte bez jakog pritiskanja. Ređajte štrudle na pleh obložen pek papirom. Ostavite tako 20 minuta da narastu. Pecite dok ne porumene, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Secite prohlađene štrudle. 

Foto: Profimedia

 

(Trpeza)

 

BONUS VIDEO: