Ovu štrudlu su pravile naše bake, a taj tradicionalni recept je okupljao porodicu.
Potrebni sastojci:
- 2 jaja
- 600 g brašna
- 40 g kvasca
- 100 ml ulja
- 150 ml mleka
- 2 kašike šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- pola kašičice soli
- 500 g višanja
- 5 kašika šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni.Ocedite višnje od soka, pa dodajte šećer i izmešajte. Kvasac razmutite sa šećerom i brašnom u toplom mleku, pa ostavite 10 ak minuta da se aktivira. Onda stavite u veliku posudu, pa dodajte vanilin šećer, ulje, jaja, polovinu brašna. Mesite dok ne postane glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite pola sata da naraste.Onda premesite, pa ga podelite na tri ili dva dela.Oklagijom razvaljajte u oblik pravougaonika. Nanesite fil po celoj površini, pa umotajte bez jakog pritiskanja. Ređajte štrudle na pleh obložen pek papirom. Ostavite tako 20 minuta da narastu. Pecite dok ne porumene, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.Secite prohlađene štrudle.
Foto: Profimedia
(Trpeza)
Pročitajte još