Godinama se vodi rasprava – da li pirinač treba ispirati pre kuvanja ili ne? Jedni kažu da je to obavezno ako želite rastresita i čista zrna, drugi tvrde da tako samo bacate hranljive materije u slivnik. Ali, naučnici sada otkrivaju šta se zapravo dešava kada pirinač operete.

Evo šta kažu stručnjaci

Postoje tri glavna razloga da pirinač stavite pod vodu pre nego što završi u šerpi:

- uklanjate prašinu i nečistoće koje se kriju među zrncima,

- skidate višak skroba da se ne bi slepio,

- i možete smanjiti tragove arsena, prirodnog otrova koji ulazi u zemlju i vodu.

Foto: Profimedia

 

Ali pazite – ne uvek!

Ako pravite pilav, prženi pirinač ili neko jelo gde hoćete rastresita zrna – obavezno ga isperite. Biće suvlji i ne lepi se.
Ali kod rižota ili paelje nikako! Tu baš taj skrob daje kremastu strukturu po kojoj su ta jela posebna. Ako ga isperete – sve ste upropastili.

Mnogi peru pirinač misleći da tako izbacuju arsen. Istina je da ispiranje pomaže, ali ne dovoljno. Uz arsen odlaze i vitamini i minerali – gubi se deo onog što pirinač čini zdravim.

Stručnjaci savetuju da, ako baš želite da smanjite arsen, probate tzv. blanširanje: kuvajte pirinač pet minuta u mnogo vode (odnos 4:1), prospite, isperite i kuvajte opet u svežoj vodi. Tako možete izbaciti i do 70% arsena iz belog pirinča. Kod integralnog je efekat slabiji, ali i dalje postoji.

Foto: Profimedia

 

Zaključak – sve zavisi šta kuvate

Pirinač treba prati – ali ne uvek! Ako hoćete rastresita zrna, isperite ga. Ako hoćete kremastu teksturu, ne dirajte ga. Pravilo je jednostavno – pratite recept i znaćete kada je ispiranje trik, a kada greška.

BONUS VIDEO:

(Najžena)