Годинама се води расправа – да ли пиринач треба испирати пре кувања или не? Једни кажу да је то обавезно ако желите растресита и чиста зрна, други тврде да тако само бацате хранљиве материје у сливник. Али, научници сада откривају шта се заправо дешава када пиринач оперете.

Ево шта кажу стручњаци

Постоје три главна разлога да пиринач ставите под воду пре него што заврши у шерпи:

- уклањате прашину и нечистоће које се крију међу зрнцима,

- скидате вишак скроба да се не би слепио,

- и можете смањити трагове арсена, природног отрова који улази у земљу и воду.

Фото: Профимедиа

 

Али пазите – не увек!

Ако правите пилав, пржени пиринач или неко јело где хоћете растресита зрна – обавезно га исперите. Биће сувљи и не лепи се.
Али код рижота или паеље никако! Ту баш тај скроб даје кремасту структуру по којој су та јела посебна. Ако га исперете – све сте упропастили.

Многи перу пиринач мислећи да тако избацују арсен. Истина је да испирање помаже, али не довољно. Уз арсен одлазе и витамини и минерали – губи се део оног што пиринач чини здравим.

Стручњаци саветују да, ако баш желите да смањите арсен, пробате тзв. бланширање: кувајте пиринач пет минута у много воде (однос 4:1), проспите, исперите и кувајте опет у свежој води. Тако можете избацити и до 70% арсена из белог пиринча. Код интегралног је ефекат слабији, али и даље постоји.

Фото: Профимедиа

 

Закључак – све зависи шта кувате

Пиринач треба прати – али не увек! Ако хоћете растресита зрна, исперите га. Ако хоћете кремасту текстуру, не дирајте га. Правило је једноставно – пратите рецепт и знаћете када је испирање трик, а када грешка.

БОНУС ВИДЕО:

(Најжена)