- U blizini linije već se nalazi skoro 150.000 vojnika - rekao je Lukaševič na sednici Političkog saveta OEBS.

Podsetio je i da je ukrajinski ministar odbrane nedavno izjavio da se broj ukrajinskih vojnika povećao za 11.000, a da pored toga, u Donbas stižu i pripadnici nacionalističkih jedinica kao što je "Desni sektor" (organizacija zabranjena u Rusiji) koja nije rasformirana iako to predviđaju Minski sporazumi.

Prema rečima Lukaševiča, strani pokrovitelji aktuelnih vlasti u Kijevu aktivirali su pokušaje destabilizacije situacije u toj zemlji i guranja režima na nepromišljena i pogubna vojna rešenja.

To je više nego očigledno i to na primeru dve tendencije.

Prvo, Kijevu ciljano ne upućuju nikakve podsticaje u pravcu uspostavljanja direktnog dijaloga s predstavnicima Donbasa s ciljem rešavanja situacije političkim putem.

Drugo, neke zemlje članice NATO drastično su pojačale "pumpanje" Ukrajine naoružanjem ofanzivnog karaktera za navodno odbrambene potrebe.

- U toku prošle nedelje u Kijev su sletela bar četiri aviona sa američkom vojnom pomoći, uključujući ubojito naoružanje i municiju koje je namenjeno za upotrebu u Donbasu - rekao je on i podsetio i na britansku pomoć.

Prema postojećim podacima, samo u januaru u Ukrajinu je stiglo na stotine američkih "dževelina", hiljade britanskih raketa, preko 400.000 metaka, uključujući i one za oružje velikog kalibra i mnogo toga još, naveo je Lukaševič.

- Postoje informacije da je za februar planirana isporuka oružja američke proizvodnje iz baltičkih država, haubica iz Češke, milion metaka iz Slovačke, veliki broj turskih udarnih dronova "Bajraktar" i drugo. Znači, tako izgleda podrška mirnom političko-diplomatskom rešavanju krize u Ukrajini na bazi Minskih sporazuma - rekao ruski diplomata.

On je dodao da sve to ide u prilog tezi da se u Kijevu aktivno radi na planovima za oružane provokacije u Donbasu.

(Sputnjik)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".