- Za mene je ajvar ozbiljna stvar. To nije jelo, to je obaveza - rekla je folkerka.

Nada je ispričala kako, pre nego što počne sa pripremom starog srpskog jela, opere ruke sodom biokarbonom umesto samo deterdžentom.

 - Ne želim da hemikalije pokvare ukus ili zdravlje. Soda sve uklanja, a prirodna je – kaže Nada.

Foto: Antonio Ahel/ATA images

 

Tegle se ribaju četkama, peru u vreloj vodi i suše u rerni. I nijedna se ne koristi dok nije potpuno suva. Paprike bira kao da ih sprema za takmičenje. Svaku pere, proverava, čisti, peče dok ne pocrni taman koliko treba, da se lako ljušti...

Ajvar Nade Topčagić svi hvale jer uspešno održava kvalitet dugi niz godina, a otkrila je i trik koji pravi razliku, i to u završnom postupku pripreme.

Foto: Shutterstock

 

- Kad skuvam ajvar, još vreo ga sipam u tegle. I to do samog vrha, toliko da se poklopac jedva navuče. Onda svaku teglu umotam u krpe i poređam u korpu umotanu u ćebe. 

I još...

- Toplota mora da se zadrži. To je ono što čuva ajvar, čini ga gustim, punim i trajnim. Taj trik mi je davno rekla jedna baka i ne postoji u kuvarima. To se prenosi šapatom. 

BONUS VIDEO: