- За мене је ајвар озбиљна ствар. То није јело, то је обавеза - рекла је фолкерка.

Нада је испричала како, пре него што почне са припремом старог српског јела, опере руке содом биокарбоном уместо само детерџентом.

 - Не желим да хемикалије покваре укус или здравље. Сода све уклања, а природна је – каже Нада.

Фото: Антонио Ахел/АТА имагес

 

Тегле се рибају четкама, перу у врелој води и суше у рерни. И ниједна се не користи док није потпуно сува. Паприке бира као да их спрема за такмичење. Сваку пере, проверава, чисти, пече док не поцрни таман колико треба, да се лако љушти...

Ајвар Наде Топчагић сви хвале јер успешно одржава квалитет дуги низ година, а открила је и трик који прави разлику, и то у завршном поступку припреме.

Фото: Shutterstock

 

- Кад скувам ајвар, још врео га сипам у тегле. И то до самог врха, толико да се поклопац једва навуче. Онда сваку теглу умотам у крпе и поређам у корпу умотану у ћебе. 

И још...

- Топлота мора да се задржи. То је оно што чува ајвар, чини га густим, пуним и трајним. Тај трик ми је давно рекла једна бака и не постоји у куварима. То се преноси шапатом. 

БОНУС ВИДЕО: