Mioljević je za RTS, međutim, ocenila da ćemo, zahvaljujući vakcinama i antivirusnim lekovima, ove godine verovatno biti "negde na korak ispred virusa".

Konstatovala je da je, ako se uporede brojke od pre nepunih mesec dana, broj pozitivnih sada manji.

- Imali smo 26. januara skoro 20.000 pozitivnih, juče oko 7.000 pozitivnih - povećan je broj pacijenata koji su na respiratoru, i onih koji su izgubili bitku sa kovidom tako da je realno očekivanje da ćemo nakon praznika imati povećanje broja obolelih - rekla je Mioljević.

U prilog tome navela je da kruže delta, omikron i stelt soj virusa i ocenila da je treba biti više nego oprezan jer je epidmiološka situacija nestabilna.

Ukazala je da za lekare i ostale ljude iz oblasti medicine mutacije nisu iznenađenje, ali da učestvale mutacije u protekla dva meseca govore da se virus intenzivnije i većom brzinom prilagođava i mutira sa ciljem da oboli što više ljudi.

Konstatuje da je klinička slika pacijenata blaža i da je manji broj njih hospitalizovan, kao i da manje vremena provode u bolnici, ali upozorava da "virus uvek nađe domaćina, posebno pacijente koji imaju primarnu ili sekundarnu imunodeficijenciju".

Svaki virus korona može dati tešku kliničku sliku bez obzira kako se zove, napominje doktorka.

Kada je reč o gripu, navodi da je najveći broj obolelih bilo u februaru i martu.

- Ove godine bilo je nešto više registrovanih slučajeva gripa nego prošle godine - rekla je ona.

Govoreći o povratku školaraca i završetku raspusta, smatra da je tu uspostavljen sistem koji daje rezultate i nije bilo problema u vezi sa povećanjem broja novozaraženih.

Mioljevićeva zaključuje da pored vakcine koja je apsolutni pripritet i najvažnija mera prevencije, imamo i nekoliko antivirusnih lekova koji se pod kontrolom ordinirajućeg lekara mogu primati u toku prvih neokoliko dana sa dobrom prognozom u lečenju.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".