Nalazište je locirano u centralnom Izraelu i veruje se da predstavlja ostake filistejskog grada Siklaga (Zekalag), prenosi sajt newcarsz.com.

Filistejci su bili drevni narod koji je živio na Bliskom istoku od 12. veka do 604. pre Hrista, kada su ih pokorili i proterali Asirci. Poznato je da su se sukobljavali sa biblijskim narodom Izrailja. Najpoznatiji Filistejac bio je Golijat, koga je u mladosti ubio car David.

FOTO: Jutjub/Printskrin/Zahi Shaked, Israeli tour guide

 

 

David je po bilbijskom izveštaju nakon pobede nad Golijatom stekao veliku slavu među Izrailjem, te je zbog toga navukao gnev i ljubomoru svog kralja Saula. Zbog opasnosti da ne bude ubijen, napustio je Saulov dvor i utočište našao među Filistejcima.

U odsustvu Davida i njegovih vojnika, Amaličani su spalili grad i zarobili filistejske žene i decu. David ih je gonio, porazio njihovu vojsku i vratio zarobljenike. Biblijsko predanje prenosi da je baš u tom gradu David primio vest o Saulovoj smrti.

Međutim, nedavne DNK analize Filistejaca i brojna iskopavanja daju uverljive razloge za tvrdnju da možda ovaj narod nije zaslužio negativnu reputaciju, jer su sačuvani tekstovi o njima dolazili iz pera njihovih "neprijatelja". Arheološki dokazi pokazuju da su Filistejci ipak bili kulturna i razvijena zajednica za ono vreme.

 

 

Mnogi arheolozi su ranije tvrdili da su pronašli drevni grad Siklag, ali trenutna iskopavanja na lokalitetu zvanom Kirbet Al-Rai, koja su počela 2015. godine, pružaju najviše dokaza u korist toj tvrdnji.

Veruje se da je Siklag spaljen kada je car David krenuo u rat protiv Filistejaca, tako da su artefakti oštećeni plamenom koji su pronađeni na ovom mestu u skladu sa istorijskom istinom. Pronađene su brojne posude za skladištenje ulja i vina srednjih i velikih dimenzija.

 

 

Istraživači ističu da su sa verovatnoćom od 90% sigurni da ovo otkriće predstavlja biblijski Siklag. Da bi se ovo zvanično potvrdilo, potrebno je izvršiti dalja iskopavanja i proučavanja.

(newcarsz.com)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".