Naime, požar koji je izbio usled granatiranja zahvatio je nuklearku Zaporžje, izlažući, kako kaže pres služba pomenute elektrane, ceo svet riziku.

Izvori iz Ukrajine tvrde da je prvi agregat u remontu, međutim, nuklearno gorivo nije izvađeno iz istog. Međutim, navodi se da je Centar za obuku i kontrolni punkt uspeo da savlada vatrenu stihiju, a do promene zračenja i oštećenja blokova nije došlo.

 

 

Ruski izvore saopštavaju da putanja projektila koji je pogodio nuklearnu elektranu ne ukazuje na to da je u pitanju rusko oružje, te da na to dodatno i ne postojanje razaranja na zemlji, dodajući da bi i u slučaju udara projektila ne bi došlo do katastrofe.

- Trupovi sovjetskih i ruskih reaktora dizajnirani su sa ogromnom marginom sigurnosti. Da biste ih uništili, potrebno je da ciljano bombardujete isto mesto dugo vremena direktnim udarcima - ističu oni.

Kako prenose ukrajinski mediji, uništenje reaktora nuklearne elektrane je gotovo nemoguće jer, kako tvrde "stručnjaci navode da je nuklearni blok visoko zaštićen objekat i projektovan tako da se pri najmanjoj opasnosti reaktor automatski gasi, kao i da može i ručno da se isključi".

Požar je ugašen u toku jutarnjih časova.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".