- Vlasti Republike Poljske, nakon konsultacija sa predsednikom i Vladom Republike Poljske, spremne su da odmah prebace sve svoje avione MIG-29 besplatno u bazu u Ramštajnu i stave ih na raspolaganje Vladi Sjedinjenih Američkih Država. 

Istovremeno, Poljska traži od Sjedinjenih Američkih Država da joj dostave polovne avione sličnih operativnih sposobnosti. Poljska je spremna da odmah dogovori uslove kupovine ovih mašina.

Poljska vlada traži i od drugih zemalja NATO-a, vlasnika aviona MIG-29, da postupe na sličan način, navodi se u saopštenju koje je je objavljeno na sajtu poljskog Ministarstva inostranih poslova.

Ukrajina već više dana zahteva od NATO da uvede zonu zabrane letova iznad zemlje, ili da im pomogne putem isporuke aviona. 

Poljska raspolaže sa 23 letelice, a zauzvrat bi trebala da dobije isto toliko američkih borbenih aviona F-16. Ova trgovina već nedelju dana predstavlja deo diplomatske gimnastike kojom Evropska unija i Sjedinjene Države pokušavaju da ojačaju ukrajinske snage u borbi protiv Rusije.

Ideja je da vlastima u Kijevu treba dostaviti avione kojima bi tamošnji piloti mogli upravljati bez dodatne obuke i, samim tim, odmah uleteti u borbu.

Podsetimo, pre dva dana je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da SAD "aktivno rade" na dogovoru sa Poljskom o snabdevanju Ukrajine avionima.

Sa druge strane, Rusija je saopštila da će slanje aviona znači direktan čin neprijateljstva.

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".