Naime, kako prenose hrvatski mediji, TU-141 pripada ukrajinskoj vojsci. Reč je o letelici koja je teška više od šest tona i duža od 14 metara. Raspon krila joj je oko četiri metra.

Prema prvim rezultatima istrage, letelica je poletela sa aerodroma Vinicja na zapadu Ukrajine s mobilnog lansera, otprilike 100 kilometara jugoistočnije s područja pod kontrolom vladinih snaga.

Mađarsko ministarstvo je saopštilo da se sličan incident sinoć ponovio u severoistočnoj Mađarskoj. Lovački avioni "Gripen" poslati su da provere vazdušni prostor u kojem je letelica primećena, ali je nisu pronašli, navodi se. 

Podsetimo, mađarska protivazdušna obrana je uočila i pratila letelicu koja je prošla kroz njen vazdušni prostor u četvrtak uveče prije nego što se srušila u Zagrebu, saopštilo je mađarsko ministarstvo obrane i dodalo da objekat identifikovan kao bespilotna letelica TU-141, i koji je nedavno korišćen kao sredstvo za obuku. 

TU-141 bespilotni je izviđački dron iz sovjetskog doba.

"Važno je da se takvi incidenti rešavaju mirno"

- Zbog rata u Ukrajini je posebno važno da se takvi incidenti rešavaju mirno i na promišljen način - saopštilo je mađarsko ministarstvo odbrane. Istaknuto je da Mađarska želi da ostane izvan rata "čak i ako su takvi incidenti provokativne prirode" .

Ministar obrane Tibor Benko i šef vojske Romulus Rusin-Zendi održava kontakte sa kolegama iz susednih zemalja. 

Mađarska je pozvala na opreznost zbog mogućih provokacija i ne želi da s uvlači u rat zbog bilo kakvih nepotrebnih mera. Trenutno proveravaju da li je letelica imala sposobnost da nosi oružje.

Rusija: Dron kakav je pao u Zagrebu je sinoć srušen i na Krimu

Ruska državna novinska agencija objavila je vest da su se juče srušila dva ukrajinska drona istog tipa Tu-141.

- Prvi od njih pao je u blizini grada Krasnoperekopska (Republika Krim), a drugi u Zagrebu (Hrvatska), krećući se više od 700 km - rekao je izvor za Tass.

Tass-ov izvor ističe da je ovaj dron, "u suštini, mala mlazna letelica sposobna da nosi prilično jaka ubojita sredstva, čak i do jedne tone". Prema njegovim rečima, oba su uređaja vršila "probne letove" prema Krimu, ali je jedan od njih skrenuo sa kursa i odleteo u glavni grad Hrvatske.

- Delove ukrajinskog drona tipa Tu-141 otkrili su ruski graničari 11. marta u 10:35, 17.6 km od državne granice i 8.5 km od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoje - dodao je izvor.

Ranije juče hrvatski predsednik Zoran Milanović rekao je da je iz Ukrajine lansiran dron koji se srušio tokom predhodne noći u Zagrebu. Izrazio je čuđenje što je letelica starog tipa provela više od sat vremena na nebu iznad zemalja članica NATO-a, a niko to nije primetio. Prema rečima predsednika, incident se još uvek istražuje, dodaje agencija.

(Indeks.hr)

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".