U Albaniji su izbili masovni protesti koji se odvijaju u svetlu straha od nestanka električne energije i nestašice hrane jer ova bivša komunistička država dolazi u opasnost da postane prva koja će pokleknuti pod pred ekonomskim posledicama rata u Ukrajini, a ne treba gubiti iz vida da se u krizi nalaze još od epidemije korona virusa. Cene benzina su najviše u Evropi i iznose 2,07 evra po litru i svakodnevno rastu u jednoj od najsiromašnijih zemalja na kontinentu, a gde pritom minimalna plata iznosi tek 248 evra mesečno.

Premijer Edi Rama obrušio se na one koji protestuju, rekavši da je protest zbog posledica rata u Ukrajini "nacionalna sramota" za jednu članicu NATO-a, što Albanija jeste. Protesti, u kojima se zahteva smanjenje poreza, proširili su se širom zemlje tokom pet uzastopnih masovnih skupova nezadovoljnih građana u prestonici Tirani. Bilo je i hapšenja, dok istovremeno kruži realna bojazan da bi vlada mogla pasti ako se cene i porezi ne smanje, obzirom da troškovi života izmiču kontroli, prenosi britanski "Telegraf".

Foto: Tanjug/AP

 

 

Vladajuća Socijalistička stranka Albanije smanjila je doprinose na plate do 325 evra mesečno na nulu, pa ih prepolovila na plate od 407 evra, što stupa na snagu 1. aprila. Država je i paket pomoći od oko 182 miliona evra kako bi se sprečio rast računa za električnu energiju. Cena po megavatsatu kreće se oko 546 evra u zemlji u kojoj je energija koju koriste domaćinstva gotovo u potpunosti upravo električna energija. Prošle godine cena je iznosila 51,7 evra.

"Podržavamo sankcije, one su naša žrtva"

Ministrarka energetike i infrastrukture, Belinda Baluku, priznala je da je Albanija "potpuno izložena" novim cenama početka rata u Ukrajini, i da su one pogodile "vitalne proizvode" poput hleba, ulja i mleka. Takođe je upozorila da će se stvari samo pogoršati ako zemlje uvedu zabranu izvoza energije kako bi zaštitile svoje privrede od krize.

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Cene su jako veliki problem za džep svakog albanskog građanina, ali sa druge strane, suočićemo se sa nestašicama... apsolutno je moguće da dođ do redukcija cena - rekla je Baluku. Albanija ima tri hidroelektrane koje u godinama sa više padavina mogu zadovoljiti 70 posto energetskih potreba zemlje. U sušnim godinama taj procenat pada na 50 posto, a trenutno je zahvatila treća sušna godina za redom.  - Kiše nema, Bog nam ne pomaže - rekla je Balluku.

- U potpunosti podržavamo sve sankcije - rekla je. "To je žrtva za svakog Albanca u zemlji, ali je i žrtva za vladu jer smo trenutno u vrlo teškoj poziciji - dodala je ona.

Albanija uvozi polovicu pšenice za svoje potrebe, a četvrtina tog uvoza dolazila je upravo iz Rusije. Ministarka poljoprivrede, Frida Krifca, kaže da bi se zalihe pšenice trebale zadržati dok ne dođe do promena u prodajnim lancima koje bi trebale da dovedu do povećanja uvoza iz Francuske, Kanade i Argentine.

Smanjenje poreza

Najveći problem s kojim se suočavaju poljoprivrednici predstavlja nagli rast cena vitalnih đubriva, koja su se uglavnom uvozila iz Rusije i Ukrajine, ističe ministarka poljoprivrede.

- Cene rastu i to na dnevnoj bazi - izjavila je Krifca za "Telegraf". Vlada je smanjila troškove na gorivo za poljoprivredu na nulu, a planira da omogući i subvencije za nabavku đubriva u poljoprivredi, koja predstavlja do 20 posto BDP-a i obezbeđuju 4 posto radnih mesta.

Nastavljaju se radovi i na muzeju Tiranska piramida, nekada najskupljoj zgradi u Albaniji, koja je izgrađena u spomen na diktatora Envera Hodžu, komunističkog lidera koji je Albanijom vladao 41 godinu. "Mauzolej" će se ponovno biti otvoren sledeće godine kao "start-ap" i predviđeno je da postane središte za mlade preduzetnike, te simbol albanske težnje prema Zapadu nakon decenija samoizolacije koju je nametnuo Hodža, kao i procesa demokratske tranzicije koji je započeo 1991. godine.

Albanci danas daleko više obožavaju Dua Lipu, britansku pop zvezdu albanskog porekla sa Kosova, nego engleskog komičara Normana Visdoma, koji je popularnost stekao filmovima koji su bili pošteđeni oštrih zabrana koje je nametala vladavina Envera Hodže.

Put u EU "na kočnici"

Procvat albanskog turizma, koji predstavlja 27 posto BDP-a, dodatno produbljuje veze sa Zapadom, uprkos akutnim problemima sa korupcijom i kriminalom.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Članstvo u Europskoj uniji i dalje je ključno kada su u pitanju ambicije Albanije, ali je njen put prema tom cilju zakočen preporom oko pitanja makedonskog jezika između članice EU Bugarske i Sjeverne Makedonije, koja uz Albaniju takođe ima status kandidata,a koje su trebale zajedno da otpočnu pristupne pregovore, ali do čega još nije došlo. Kao blisku saveznicu Vašingtona, i Velika Britanija Tiranu smatra ključnim bedemom protiv ruskog uticaja na Balkanu. Tiranska piramida na primer, služila je kao baza NATO-a tokom Agresije na SRJ 1999. godine.

(The Telegraph)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".