U trenutku kada globalna kriza izvazvana pandemijom korona virusa preti da smanji stope nataliteta na globalnom i nacionalnom nivou, Mađarska država kreirala je poseban model populacione politike koji stimuliše prirodni priraštaj. 

Oslobađanje od poreza za majke četvoro i više dece, subvencionisani stambeni krediti koje parovi ne moraju da vrate ako dobiju treće dete, naknada u iznosu puno plate tokom porodiljskog odsustva i mogućnost bolovanja za bake i deke koji čuvaju decu – samo su neke od mera kojima Vlada Mađarske pokušava da podigne natalitet.

Jedna od najpopularnijih mera za podršku porodici u ovoj zemlji su subvencionisani krediti koje država daje mladim parovima u iznosu do 10 miliona forinti (oko 30.000 evra). Parovima koji dobiju dvoje dece biće otpisana trećina duga, dok će parovima sa troje dece biti poništen ceo dug. Uslov je da se venčaju zakonski i to pre 41. godine supruge. Uz to, Mađarska daje i olakšice za kupovinu porodičnih vozila sa sedam sedišta. 

Posebno stimulativnu odbredba koja privlači pažnju evropske i domaće javnosti, tiče se odluke Mađarske Vlade da žene sa četvoro ili više dece budu potpuno izuzete od plaćanja poreza do kraja života.

Mere populacione politike uključuju i starije stanovništvo (bake i deke), kojima se dopušta da ukoliko su još uvek u radnom odnosu mogu uzeti plaćeno odsustvo za čuvanje unučića.

Podsticanje nataliteta ostvaruje se takođe i kroz besplatne programe vantelesne oplodnje za sve parove koji imaju problema sa začećem. Za ovu stavku izdvojena su posebna sredstva iz budžeta.

Uspeh mera i rezultati u porastu broja brakova i stope nataliteta podstakli su Katalin Novak, mađarsku državnu sekretarku za pitanja mladih i porodice, da najavi da će od jula 2021. godine naknade koje majke primaju za porodiljsko odsustvo biti izjednačene sa iznosom plate koju su primale.