On je istakao rusko uništenje i štetu njegovoj zemlji i zahvalio Evropi što se ujedinila u podršci Ukrajini. Zatim je, ipak, evropskim liderima rekao da su postupili prekasno u zaustavljanju Rusije.

- Primenili ste sankcije. Zahvalni smo. Ovo su snažni koraci. Ali bilo je malo kasno... postojala je šansa - rekao je, dodajući da su postojale preventivne sankcije, možda Rusija ne bi ušla u rat.

On je ukazao i na gasovod Severni tok 2, gde je sugerisao da je ranije blokiran, "Rusija ne bi stvorila gasnu krizu".

Zelenski je potom molio susedne nacije da odobre zahtev Ukrajine za pridruživanje EU.

Foto: Profimedia

 

 

- Molim vas, nemojte da kasnite - rekao je on.

Tokom svog govora, Zelenski je takođe prošao kroz detaljnu prozivku članova Evropskog saveta, konstatujući njihov dosadašnji nivo podrške - ili nedostatak iste - Ukrajini. Pohvalio je mnoge zemlje koje su stale uz Ukrajinu, uključujući Poljsku, Estoniju, Češku i Italiju.

- Emanuel, zaista verujem da ćete se zalagati za nas - rekao je on, obraćajući se po imenu francuskom lideru Makronu.

Obraćajući se Švedskoj, pomenuo je njihove slične boje zastava.

- Žuta i plava uvek treba da stoje zajedno - rekao je on.

Foto: Profimedia

 

 

Ali Zelenski je takođe izdvojio neke nacije koje kasne ili oklevaju da preduzmu mere - Nemačku, Portugal i Irsku - a zatim je osudio Mađarsku zbog njenog neutralnog stava.

- Želim da se zaustavim ovde i budem iskren. Jednom zauvek. Morate sami da odlučite sa kim ste - rekao je on.

Zelenski je tada pozvao Mađarsku da prestane da okleva sa sankcijama i pusti oružje, pozivajući se na čuveni spomenik Cipele na obali Dunava u Budimpešti - spomenik žrtvama masakra od strane fašističkih, pronacističkih snaga u Drugom svetskom ratu.

- Pogledajte te cipele. I videćete kako se masovna ubistva mogu ponoviti u današnjem svetu. I to danas radi Rusija - rekao je Zelenski.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".